Комітет Сенату США схвалив нові санкції щодо Росії

Комісія із закордонних справ в Сенаті США прийняла пакет законопроектів, які передбачають більш жорсткі санкції проти Росії, передає радіо “Вільна Європа”.

Йдеться про санкції проти ринку державних облігацій будівництва трубопроводів і ймовірної кваліфікації Росії як держави-спонсора тероризму через підтримку Москви збройних сепаратистів в Східній Україні.

Юридичні тексти ще не розглянуті в повному складі Сенату, і в них можуть бути внесені зміни. Це не очікується до Нового року.

Законопроект, який накладає санкції на будівництво російських трубопроводів, включаючи проект «Турецький потік», стосується людей, які фінансують будівництво таких трубопроводів для експорту енергоресурсів. Обмеження будуть поширюватися на тих, хто інвестує в подібні проекти або продає матеріали і технології російському уряду, який допомагає в будівництві.

Іншим ключовим документом є законопроект, який зобов’язує держсекретаря вирішити, чи справді Росія повинна бути оголошена спонсором тероризму. Санкції передбачають ембарго на поставки зброї і обмежують роботу банків з партнерами з інших країн.

Комісія також схвалила законопроект про введення санкцій відносно російських фізичних і юридичних осіб які підтримують сирійський уряд. Згідно з текстом, в чорний список увійдуть громадяни Росії, які «навмисно експортують, передають або іншим чином надають істотну матеріальну і технологічну допомогу Сирії, що значно розширює можливості уряду Сирії купувати зброю або отримувати відповідну інформацію». Те ж стосується і російських компаній.

Законопроекти вступлять в силу після того, як будуть схвалені обома палатами Конгресу і підписані президентом Дональдом Трампом, який має право вето.