Меркель «оголошує війну» Трампу у відповідь на санкції США щодо «Північного потоку-2»

Відповідь канцлера Німеччини Ангели Меркель на введення Вашингтоном санкцій відносно газопроводу «Північний потік-2» є «чітким оголошенням війни» президенту США Дональду Трампу. Про це повідомила німецька газета Bild.

Минулої середи Меркель заявила, що Берлін проти екстериторіальних санкцій США і має намір «рішуче обговорити» питання про заходи Вашингтона відносно «Північного потоку-2».

Канцлер Німеччини, за словами Bild, відреагувала на рішення Конгресу США ввести санкції «ясними словами». На думку газети, це «чітке оголошення війни» Трампу. «Меркель не потерпить, щоб США продовжували підривати підтримуваний нею проект газопроводу»,- йдеться в статті.

У той же час автор документа висловив упевненість в тому, що будівництво газопроводу не може бути відкладено і скоро буде завершено.

Сенат США у вівторок проголосував за оборонний бюджет в 738 мільярдів доларів, який включає засоби для «протидії Росії» в різних областях, санкції проти «Північного потоку-2» і військову допомогу Україні. Тепер законопроект повинен бути підписаний президентом Дональдом Трампом, який вже заявив, що готовий підписати його негайно.

Проект «Північного потік-2» передбачає будівництво двох трубопроводів загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Крім «Газпрому», в проекті беруть участь ще кілька європейських компаній. «Газпром» не раз заявляв, що будівництво планується завершити в 2019 році.

Україна, яка боїться втратити доходи від транзиту російського газу, і ряд європейських країн, включаючи Польщу, Латвію і Литву, а також США, які просувають сжижений природний газ до ЄС, активно виступають проти «Північного потоку-2». Вони називають проект політичним і таким, що загрожує енергетичної безпеці в Європі.