Рухані Макрона: Скасуйте санкції США, якщо хочете угоди

Спільний всеосяжний план дій щодо ядерної програми Ірану не підлягає обговоренню, і єдиний спосіб реалізувати його – скасувати санкції США. Про це заявив вчора президент Ірану Хасан Рухані в телефонній розмові зі своїм французьким колегою Еммануелем Макрона.

Він додав, що «скорочення Іраном своїх зобов’язань є наслідком виходу США з ядерної угоди і невиконання Європою своїх обіцянок». «Призупинення добровільного виконання Тегераном Додаткового протоколу було здійснено в рамках закону, прийнятого Меджлісом (іранським парламентом), але співпраця між іранською стороною і МАГАТЕ продовжується», – сказав Рухані.

Відповідно до закону, прийнятого в грудні 2020 року, в ніч на 23 лютого в Ірані вступило в силу обмеження на інспекцію ядерних об’єктів МАГАТЕ щодо додаткового протоколу. При цьому іранська сторона заявила, що МАГАТЕ втратить доступ до камер стеження на ядерних об’єктах після 23 лютого, але ці дані будуть зберігатися протягом трьох місяців у разі скасування санкцій США. Якщо Вашингтон не повернеться до ядерної угоді до кінця цього періоду, вся інформація з камер буде видалена.

2 грудня 2020 року Рада вартових конституції Ірану схвалила раніше прийнятий Меджлісом закон, який зобов’язує уряд збільшити збагачення урану. Протягом двох місяців після вступу в силу закон наказав кабінету міністрів призупинити виконання положень додаткового протоколу до ядерної угоді. На думку законодавців, передбачені в законопроекті заходи допоможуть зняти санкції з Ісламської республіки.