Позачергове засідання через бюджет ЄС

Рада з загальних питань підготувала позачергове засідання Європейської Ради, яке відбудеться 20 лютого і буде присвячене наступній багаторічній фінансовій структурі (MFF) на період 2021-2027 рр.

Позачергова зустріч глав держав і урядів 27 держав-членів буде присвячена переговорам про наступну MFF. Обговорення лідерів буде проходити на основі переглянутої переговорної коробки, підготовленої Головою Європейської Ради Шарлем Мішелем, яка була представлена державам-членам 14 лютого. У порівнянні з пропозицією фінського представника, Голова Європейської Ради пропонує незначне збільшення загального обсягу MFF на 0,004% (з 1,07% ВНД ЄС до 1,074%). Існують незначні зміни в розмірі коштів на окремі розділи витрат

Амбіційна політика ЄС щодо клімату є проблемою для багатьох, якщо не для всіх секторів. Багато політиків вважають, що заявлені цілі і пріоритети в рамках “Європейської зеленої Угоди” не знаходять достатньої фінансової підтримки, оскільки “Фонд справедливого переходу” навряд чи зможе задовольнити всі інвестиційні потреби. Його фінансування не повинно здійснюватися за рахунок єдиного фінансування згуртованої та спільної сільськогосподарської політики.