Чи буде російсько-турецька війна в Сирії?

Підтримувана Росією сирійська армія значно просунулася в останньому бастіоні терористів і повстанців в Ідлібі.

Туреччина, зі свого боку, неодноразово голосно заявляла про те, що» її терпіння закінчується”, і почала нові дії в регіоні. В останні дні вона розгорнула кілька сотень одиниць військової техніки в Ідлібі, зміцнила існуючі і створила нові дорожні блоки, головним чином в північній частині провінції.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган пред’явив ультиматум Дамаску-відступити на початкові прикордонні позиції, узгоджені в Астані і Сочі, до кінця лютого, інакше «він відповість силою».

Це все більше посилює занепокоєння про те, що ситуація розвивається в небезпечному напрямку і може призвести до повномасштабної «російсько-турецької війни» в Сирії.

Не дивно, що Сполучені Штати, які, незважаючи на свої проблеми з Туреччиною, висловлюють «повну солідарність» з діями Туреччини в Ідлібі. Не випадково в Анкару прибуває спеціальний представник США По Сирії Джеймс Джеффрі.

SAA stops US convoy in Qamishli

The Syrian Army prevented today a US convoy from crossing Khirbet Amo, south Qamishli, and the villagers supported the SAA and threw stones on the US patrol which shot and killed one civilian.In the video, a civilian tells the occupation: "You cannot pass even if there are 100 agreements."The residents of the village have killed one American soldier.Unconfirmed reports claim that the US bombed the village.

Опубліковано Syriana Analysis Середа, 12 лютого 2020 р.

Незважаючи на твердження про те, що Москва і Дамаск порушують Угоди про припинення вогню в цій зоні, в той час як вони нібито суворо дотримуються їх, турецькі лідери мимоволі визнали, що вони не дотримувалися угоди.

Всього за день до вбивства 8 турецьких солдатів в Ідлібі відставний генерал Некат Еслен попередив осіб, які приймають рішення, про можливість такого роду речей. За його словами, події в Ідлібі перешкоджали відносинам між Росією і Туреччиною, оскільки останній не виконав свої обіцянки в Астані. Наприклад, Анкара не роззброювала бойовиків терористичної групи “Хаят аш-Шам Тахрір” (КХТ).

Він також не передав, хоча обіцяв і, Дамаску ділянки головних доріг М5 Сирії (Дамаск-Алеппо) і М4 (Латакія-Алеппо), що проходять через Ідліб. На цьому тлі будь-яке економічне відновлення в Сирії, в тому числі поліпшення становища біженців, доля яких часто використовується для Туреччини цілей, вкрай утруднено.

На всіх недавніх російсько-турецьких мирних переговорах, включаючи 8 лютого в Анкарі, турки постійно шукали відстрочку, обіцяючи виконати свою обіцянку, але вони не зрушили з місця.

Однак для Туреччини розгортання великомасштабних військових дій не представляється корисним. Згідно з дослідженням MetroPOLL, схвалення президента Ердогана серед громадян Туреччини впало до найнижчого рівня з жовтня 2018 року, до 41,9%.

На думку деяких експертів, які посилаються на джерела з провідних військових кіл Туреччини, в даний час існують нерозкриті угоди. За їхніми словами, Сочі може стати 32-кілометровою буферною зоною через кордон Туреччини. Тому його проекція на Ідліб вже має на увазі перехід південній частині провінції під контроль Дамаска.

Анкара стверджувала, що це може бути досягнуто мирними засобами і взяла на себе певні зобов’язання, але не зробила нічого, залишивши Москві Дамаску і без вибору, окрім як використовувати силовий варіант.

Відзначаючи кінець лютого як крайній термін повернення Дамаска до його початкових кордонів, після чого вона готова стверджувати, що використовує силу, Анкара з більшою ймовірністю розповість про термін, в якому, за її словами, нинішня операція САА повинна завершитися.

Турецькі експерти також кажуть, що, судячи з темпів просування сирійської армії, до кінця лютого Анкара не зможе просити Дамаск повернутися до кордонів, які вона називає “сочинським”.

Поки ще не зовсім ясно, де зупиниться ВГА. Сирійська армія виконала мінімальне завдання, майже повністю звільнивши автомагістраль М5 від Дамаска до Алеппо, де була звільнена не тільки невелика, але важлива частина міста Хан-Асал.