Страсбурзький суд розкритикував Росію за невизнання одностатевих пар

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) розкритикував Росію за те, що вона офіційно не визнала одностатеві пари, повідомляє DPA.

Суд постановив, що Росія не змогла виправдати відсутність будь-якої можливості для одностатевих пар отримати офіційне визнання їх відносин.

Судді наполягали на тому, що Росія зобов’язана забезпечити повагу до приватного життя і сімейного життя заявників, надавши правову основу, що дозволяє їм визнавати і захищати їхні стосунки відповідно до національного законодавства.

Це порушує право на повагу до приватного і сімейного життя людей, закріплене в Європейській конвенції про права людини, ухвалив суд.

Судді відхилили аргумент російського уряду про те, що його дії були виправдані загальними інтересами суспільства. Судді заявили, що права меншин не можуть залежати від визнання їх більшістю.

Позов подали три одностатеві пари, які безуспішно намагалися одружитися в Росії. Вони звинуватили владу у дискримінації.

Суд постановив, що Росія зобов’язана надати правову основу, яка визнала б і захищала відносини пари, але Росія повинна була знайти для цього найбільш підходящу форму.

Президент Росії Володимир Путін підписав закон про внесення поправок до конституції, згідно з якими шлюб можливий тільки між чоловіком і жінкою.

Хоча гомосексуальність не заборонена в Росії, це в значній мірі табу через вплив Російської православної церкви.

Ті, хто позитивно відгукується про гомосексуалістів в присутності дітей, можуть бути покарані.

Правозахисники неодноразово критикували той факт, що геї та лесбіянки в Росії піддаються дискримінації і насильству.

Європейський суд з прав людини, розташований в Страсбурзі, є частиною Ради Європи. Він складається з 47 членів і не входить до складу Європейського Союзу.

Основна увага в суді приділяється захисту прав людини. Росія також є членом ради і тому пов’язана Конвенцією про права людини і судовими рішеннями.

Однак Рада Європи не має достатніх повноважень для виконання судових рішень.