Залізнична мережа Європи буде більшою, швидшою і дешевшою

Згідно з новими пропозиціями Європейської комісії, цитованими Euronews, швидші поїзди та дешевші квитки можуть стати частиною європейської залізничної мережі.

Запланована Трансєвропейська транспортна мережа (TEN-T) буде включати будівництво нових високошвидкісних залізничних колій до 2040 року, що скоротить час у дорозі між багатьма пунктами, такими як Будапешт – Бухарест і Гамбург – Копенгаген.

Згідно з планом дій Комісії з розвитку залізничних перевезень на далекі відстані основні маршрути TEN-T матимуть мінімальну швидкість 160 км/год для пасажирських поїздів і 100 км/год для вантажних поїздів.

Європейська комісія також пообіцяла «рішучі дії» для спрощення процесу поїздок через кордон, «спростивши пошук та бронювання квитків, а також зробивши їх привабливішими з погляду ціни».

Коли поїзди проходять через залізничну мережу сусідньої країни, їхні оператори платять за доступ, щоб покрити витрати на шляхи. Законодавство ЄС зараз дозволяє інфраструктурним компаніям стягувати додаткову плату за доступ, але це може змінитися.

У 2023 році Комісія оновить свої керівні принципи щодо того, наскільки високими можуть бути збори. Це також стимулюватиме пілотні проекти, щоб побачити, чи скорочення зборів може збільшити кількість поїздів через кордон.