Російське антифашистське угруповання отримало “жахливий” вирок

Російський суд засудив групу антифашистів до тюремного ув’язнення від 6 до 18 років за тероризм та інші звинувачення. Правозахисники описують це покарання як жахливе, повідомляє AFP.

Сергій Моргунов, адвокат одного з семи підсудних, сказав, що військовий суд в центральному місті Пензі виніс вирок у справі «Сеть». Всі семеро заперечують звинувачення.

Правозахисники та адвокати різко розкритикували розслідування, проведене Федеральною службою безпеки. За їхніми словами, засуджені піддавалися тортурам.

Дмитро Пчелінцев та Ілля Шакурський були засуджені за створення «терористичної організації». Вони були засуджені до 18 і 16 років тюремного терміну відповідно.

Федеральна служба безпеки звинуватила 27-річного Пчелінцева в створенні організації “Сеть” з метою повалення уряду і підготовки нападів на урядові установи і співробітників. Решта п’ятеро були засуджені за участь в організації. Кілька членів організації також були засуджені за зберігання зброї і вибухових речовин, а також за спробу незаконної торгівлі наркотиками. П’ять із сімох сидітимуть у в’язниці суворого режиму.

Заарештовані в 2017 і 2018 роках, більшість скаржилися на те, що їх катували електродами і били, щоб змусити зізнатися. Один із засуджених захворів на туберкульоз під час утримання під вартою.

Влада заявила, що знайшла два пістолети “Макарова” і запчастини для гранати під час обшуку.

Правозахисна організація “Меморіал” заявила, що засуджені були політв’язнями, називаючи їх активістами і антифашистами.

Було зібрано близько 50 000 підписів з проханням закрити справу.

Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков прокоментував, що російський лідер Володимир Путін неодноразово звертав увагу на цю справу і наказував владі робити все “відповідно до Закону”.

Газета “Комерсант” написала, що справа проти “Сеть” почалася після того, як поліція заарештувала студента за звинуваченням у зберіганні наркотиків. Він зізнався, що був частиною групи.

“Меморіал” прокоментував, що слідство переслідує чіткий політичний мотив, підкреслюючи посилення репресій проти анархістів і антифашистів.

У відкритому листі родичі засуджених заявили, що висунуті проти них звинувачення «сфабриковані», і зажадали справедливого судового розгляду.

Олег Орлов з “Меморіалу” сказав, що це “жахливо суворий вирок, але ми не очікували нічого іншого”.

Незалежні ЗМІ повідомили, що звинувачення не представило суду конкретних доказів.

Опозиціонер Олексій Навальний коментує, що справа стосується “вигаданої терористичної організації”. “Кожен міністр в російському уряді в 10 разів більше злочинець і загроза громадському порядку, ніж ці люди», – підкреслив він.

Справа навколо “Сеть” є одним з декількох справ, ініційованих Федеральною службою безпеки.

Критики переконані, що справи були сфабриковані службами з використанням таємних свідків і зізнань після переслідування.