Про таку оплату праці українці поки можуть тільки мріяти

У країнах Європейського союзу погодинна оплата праці дуже різна і може відрізнятися в декілька разів.

На відміну від України, де заробітна плата працівникам нараховується за принципом, який був встановлений ще в радянські часи, в країнах Європейського союзу кожен отримує за відпрацьовані години, а не за місяць.

Нещодавно Європейське статистичне агентство опублікувало оновлені дані про погодинну оплату праці працівників у всіх країнах співдружності. Виявилося, що середні погодинні витрати на робочу силу в 2018 році склали 27,4 євро в усьому ЄС і 30,6 євро в країнах, де розрахунки ведуться в єдиній європейській валюті. При цьому наголошується, що в розрахунок не бралися працівники, які задіяні в державному управлінні країн-членів, і сільському господарстві.

Дані статистичного відомства ЄС показали, що найнижчі погодинні витрати на працівників зафіксовані в наступних країнах блоку: Болгарія (5,4 євро), Румунія (6,9 євро), Литва (9,0 євро), Угорщина (9,2 євро) і Латвія (9,3 євро). Країни-лідери, в яких зафіксована найбільша погодинна оплата в Євросоюзі такі: Данія (43,5 євро), Люксембург (40,6 євро), Бельгія (39,7 євро), Швеція (36,6 євро), Нідерланди (35 ,9 євро) і Франція (35,8 євро).

Традиційно найщедріші роботодавці в промисловості. У цьому секторі економіки Євросоюзу працівники в середньому отримують 27,4 євро в ЄС і 33,2 євро в країнах зони євро.

Також витрати на оплату праці працівників в ЄС складаються не тільки з самої зарплати, але з витрат, не пов’язаних безпосередньо з зарплатою, наприклад, соціальних внесків роботодавців. Частка цих витрат в загальному обсязі витрат на робочу силу становила 23,7% в ЄС і 25,6% в зоні євро.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що середня заробітна плата в Україні лише на 16 євро більше найнижчої мінімальної заробітної плати в Євросоюзі, яку нараховують працівникам в Болгарії.

Міністерство соціальної політики розробило і просуває свій законопроект, який повинен захистити права найманих працівників в плані своєчасного отримання заробітної плати за свою працю.