Трамп прогнозує більше 3% зростання в 2020 році, але економісти не згодні

Прогнозоване президентом США Дональдом Трампом економічне зростання більш ніж на 3% цього року в бюджетній пропозиції надзвичайно завищене в порівнянні з прогнозами аналітиків та інших ключових інститутів у Вашингтоні, повідомляє Bloomberg.

Пропозиція Білого дому на 2021 фінансовий рік свідчить, що ВВП збільшиться на 3,1 відсотка в останньому кварталі 2020 року в порівнянні з роком раніше, після чого в 2021 році відбудеться зростання на 3 відсотки. Про це заявив високопоставлений представник адміністрації.

Зростання знизиться до 2,8 відсотка за останні два роки десятиліття, що відповідає очікуванням Білого дому, сказав представник, який побажав анонімності, тому що пропозиція буде опублікована вже сьогодні.

Прогноз перевершує навіть найвищі очікування економістів, які очікують розширення ВВП до 1,8% в цьому році, показує дослідження Bloomberg.

Прогноз Білого дому також вище рівнів, прогнозованих бюджетною службою Конгресу. У своєму 10-річному прогнозі служба пише, що економічне зростання сповільниться до 2,2% в 2020 році. Федеральна резервна система прогнозує економічне зростання в 2,0 відсотка в 2020 році.

У 2019 році економіка США зросла на 2,3 відсотка, що далеко від обіцянки Трампа про зростання на 3,2 відсотка. В останньому бюджетному пропозиції вказані причини уповільнення, такі як торгова війна між Китаєм та Америкою, проблеми Boeing, страйк General Motors Co. і історична повінь на Середньому Заході, пояснило джерело.

Економічні припущення Білого дому засновані на прийнятті політики адміністрації, яка навряд чи пройде на розділеному Конгресі в цьому році. Також передбачено, що податкові пільги з 2017 року будуть продовжені.

У четвер міністр фінансів Стів Мнучін прокоментував, що очікує економічного зростання нижче 3% в цьому році. Він також попередив, що коронавірус може вплинути на світову економіку і зростання США, але зазначив, що ще рано говорити про те, якою буде втрата.

Тим часом, очікується, що дефіцит бюджету США збільшиться на 1 трильйон доларів у цьому фінансовому році. Це відбудеться вперше з 2012 року, коли президент США Барак Обама очолював дорогу програму зі стабілізації економіки.