Росія створює альтернативу ненадійної Вікіпедії

«Росія створить новий веб-сайт для своєї Великий россійської енциклопедії після того, як президент Володимир Путін заявив, що Вікіпедія ненадійна і повинна бути замінена»,- повідомляє Reuters. Новий сайт гарантує, що люди знайдуть «достовірну і постійно оновлювану інформацію з науково доведених джерел знань», йдеться в урядовому указі, підписаному прем’єр-міністром Росії Дмитром Медведєвим. При цьому Медведєв також розпорядився створити національний науково-освітній центр «Велика російська енциклопедія».

Минулого місяця Путін запропонував замінити Вікіпедію (онлайнову, безкоштовну для читання і редагування енциклопедію) електронною версією Великої російської енциклопедії, яка є наступницею Великої радянської енциклопедії. «У будь-якому випадку це буде достовірна, актуальна інформація»,- зазначив президент. У 2015 році російська влада ненадовго заблокували російськомовну версію Вікіпедії через статтю з інформацією про канабіс, оскільки законодавство забороняє сайти, які публікують матеріали, пов’язані з наркотиками. Крім того, Москва посилила контроль над російським сегментом Інтернету, щоб він міг функціонувати, навіть відрізаним від глобальної інфраструктури.

«Велика російська енциклопедія вже існує в базовому електронному форматі. Новий інтернет-портал буде коштувати близько 2 мільярдів рублів (31 мільйона доларів)», – заявив 21 листопада головний редактор Великий російської енциклопедії Сергій Кравець.