Болівія має намір вислати посла Мексики і двох дипломатів Іспанії

Тимчасовий президент Болівії Жанін Аньєс оголосила, що було прийнято рішення про висилку посла Мексики і двох іспанських дипломатів, повідомили світові інформаційні агентства.

Уряд Болівії надав послу Марії Терезі Меркадо, а також іспанським дипломатам Христині Борегеро і Альваро Фернандес 72 години на те, щоб покинути Болівію.

Це сталося після того, як в середу Reuters повідомило, що міністерство закордонних справ Мексики звинуватило Болівію в тому, що вона «переслідує і залякує» дипломатів в мексиканському посольстві в Ла-Пасі, запросивши зустріч з послом в Болівії.

Міністерство закордонних справ Мексики вважає, що широкомасштабне спостереження за його посольством, а також посилення присутності поліції навколо будівлі рівносильно вторгненню в посольство і наполягає на тому, що це суперечить статті 22 Віденської конвенції про дипломатичні відносини.

Зі свого боку, міністр закордонних справ Болівії Карен Лонгаріч відповіла, що під час недавнього “дозволеного візиту” в резиденцію мексиканського посла в Ла-Пасі іспанські дипломати супроводжувалися озброєними людьми в масках, описуючи це як зловживання суверенітетом Болівії.

Вона сказала, що нота протесту буде направлена ​​до Європейського Союзу, ООН та Організації американських держав.

У відповідь на дії Болівії Іспанія вирішила вислати трьох болівійських дипломатів з Мадрида.

Напруженість зросла з тих пір, як в листопаді президент Болівії Ево Моралес подав у відставку через тиск з боку громадськості та військових.

Віце-президент другого Сенату Жанін Аньєс оголосила себе тимчасовим президентом на позачергововій сесії в парламенті, яку бойкотувала Соціалістична партія Моралеса. Вона сама описала ситуацію як переворот.

Моралес попросив політичного притулку в мексиканському посольстві в Ла-Пасі, при цьому більшість високопоставлених урядовців в Болівії також подали у відставку і шукали притулок в посольстві.