Освіта в Латвії

Багато абітурієнтів хочуть здобути якісну вищу освіту за кордоном та диплом європейського зразка. Латвія – приваблива перспектива для бажаючих жити і навчатися в європейській країні. Вона є членом багатьох міжнародних організацій, таких як ЄС, НАТО та ООН. Завдяки своєму унікальному розташуванню, Латвія вважається багатонаціональною країною, багатою різними культурними та освітніми традиціями. Тому іноземні студенти легко адаптуються до життя в Латвії.

Латвия фото

Переваги здобуття вищої освіти в Латвії:

  • вартість навчання і проживання зазвичай нижче, ніж у більшості країн ЄС;
  • вступ без вступних іспитів, досить здати два базових тесту (англійська мова та соціальні науки);
  • латвійські університети випускають високоякісних ІТ-спеціалістів та інженерів;
  • Латвія надає студентам магістратури навчальну програму, яка включає глобальну та міжкультурну перспективу;
  • можливість отримати ВНЖ і залишитися працювати в європейській країні;
  • географічна близькість до України:
  • освіта в Латвії можна отримати на російською та англійською мовами.

Якщо ви вибрали Латвію для навчання, вам буде корисно дізнатися з нашої статті, яка система вищої освіти в Латвії, який ВУЗ обрати для навчання і як вчинити в латвійський університет іноземцю.

Система вищої освіти в Латвії

Система освіти в Латвії, як і її культура, найкраще характеризується своєю відкритістю до зовнішніх впливів. Вона є активним учасником міжнародного співробітництва, такого як Європейський простір вищої освіти, яка виступає за активний обмін співробітниками і студентами в Європі і за її межами.

Латвійська система вищої освіти дотримується Болонського процесу, в якому є три цикли навчання, а саме ступінь бакалавра, магістра та доктора філософії. Програми бакалаврату можуть бути завершені через 3-4 роки, магістра – 1-2 роки і докторанти через 3-4 роки.

Види програм вищої освіти в Латвії:
  • Академічні – ухил йде на підвищення дослідницьких навичок студентів, надаючи теоретичні основи для їх кар’єри. Вони базуються на фундаментальній та/або прикладній науці і зазвичай вимагають тези в кінці кожного етапу, що призводить до ступеня бакалавра або магістра.
  • Професійні – акцент робиться на надання поглиблених знань для підготовки студентів у вузьких областях.

Латвійські вищі навчальні заклади пропонують різноманітні курси, найпопулярніші з яких відносяться до галузі охорони здоров’я, інженерії, математики, інформатики, бізнесу і адміністрації.

У більшості вищих навчальних закладів латвійський навчальний рік складається з 40 тижнів, розділених на два семестри:

  • перший семестр (вересень-грудень), святковий перерва – Різдво; в січні здаються іспити.
  • другий (лютий-березень). У червні – іспити, канікули: з липня по серпень.

Як вступити до внз Латвії

Іноземні громадяни з країн СНД, які мають намір навчатися в Латвії, повинні:

  1. Надати атестат про середню освіту.

Зверніть увагу, що атестат і будь-які інші освітні документи, отримані за кордоном, повинні бути визнані дійсними АІК (Академічним інформаційним центром). Ця процедура займає до 1 міс.

  1. Підтвердити знання англійської мови (не нижче 4.0 IELTS або TOEFEL).
  2. Правильно і в строк оформити студентську візу в Латвію і подати заявку на ВНП. Віза видається в латвійському консульстві в Україні на підставі підтвердження про зарахування в університет і доказів наявності достатніх коштів для проживання в країні (необхідні кошти до проживання для учнів розраховуються як мінімальна зарплата в Латвії (430 євро), помножена на кількість місяців перебування в Латвії. Тобто на перший рік навчання баланс рахунку студента повинен становити не менше 5 160 євро.
  3. По прибуттю в Латвію отримати ДНП на період навчання. Видається в OCMA.

Вартість навчання та середня вартість життя в Латвії

Вища освіта в Латвії для українців доступно як в державних, так і приватних університетах. Бюджетна форма для іноземців, на жаль, не передбачена. Вартість навчання в Латвії – одна з найнижчих в ЄС. В середньому український студент повинен заплатити за своє навчання від 1500 до 3000 тис. євро в рік. Вартість залежить від конкретної спеціальності, найбільш дорогі – це медичні напрямки (деякі досягають до 15 тис.)

Вартість життя в Латвії порівняно з іншими країнами більш доступна. Тому легко можна заощадити на проживанні і харчуванні.

Житло

 

Гуртожиток / Хостел для студентів: 70-120 EUR

Квартира здача в оренду, не загальна: 250-350 EUR

Оренда квартири, загальна: 100-200 EUR

Харчування

120-250 євро (харчування в центрі міста: 5-9 євро)

Транспорт

Квитки на громадський транспорт для студентів: 16 євро в місяць (трамваї, тролейбуси, автобуси)

Громадський транспорт в одну сторону: 1.20 EUR

Середньомісячні витрати в Латвії оцінюються в межах від 450 до 700 євро. Ці суми повинні бути достатніми для покриття витрат на харчування, проживання, комунальні послуги, транспортні та інші витрати.

Який вуз обрати (найкращі університети Латвії)

Студенти з усього світу прагнуть вступити в один з трьох провідних університетів Латвії, кожен з яких потрапив у рейтинг 200 кращих університетів Європи та Центральної Азії.

Латвійський університет

У рейтингу QS University зайняв 47 місце. Латвійський університет є одним з найбільших і найпрестижніших університетів у країнах Балтії, розташованих в Ризі. Налічує близько 15 000 студентів. Заснований в 1919 році, університет отримав оцінку чотирьох з п’яти зірок в системі рейтингу QS Stars і домігся п’ятизіркових рейтингів в інтернаціоналізації категорій, «навчання», «об’єктів» та «інновацій». Університет пропонує ряд міжнародних програм, що викладаються частково або повністю англійською мовою, включаючи медицину і стоматологію.

Ризький технічний університет (RTU)

Посів 64-е місце в рейтингу EECA в минулому році і став першим технічним університетом країн Балтії, який був заснований ще в 1862 році, відомий як Riga Політехнікум. У 1958 році технічні інститути Латвійського університету були відокремлені від нового Ризького технічного університету (RTU). Сьогодні RTU відповідає за велику кількість досліджень, які необхідні для економіки Латвії, і університет досягає трьох зірок QS, включаючи п’ятизірковий рейтинг в категорії «можливості працевлаштування».

Ризький університет ім. Страдыня

Заключним латвійським університетом, який буде брати участь у рейтингу EECA, є громадський Ризький університет ім. Страдыня (RSU), який входить в діапазон 111-120.

Рижский университет им. Страдыня

В даний час зареєстровано 7 875 студентів, у тому числі 1775 іноземних студентів з 50 країн. Спочатку він був заснований як Ризький медичний інститут у 1950 році, RSU має особливо високу репутацію в області наук про здоров’я і є єдиним латвійським університетом, який традиційно був інтегрований в систему охорони здоров’я країни.

Ще один університет Латвії, гідний уваги – Латвійський сільськогосподарський університет. Тут можна отримати сільськогосподарську спеціальність (ветеринарна медицина, охорона навколишнього середовища тощо), так і інженерну та інформаційних технологій.

Робота для студентів та післядипломні можливості

Більшість можливостей для роботи студентам надані в Ризі, столиці. Іноземні студенти можуть працювати 20 годин на тиждень на основі неповного робочого часу. Можна підробляти офіціантом, продавцем, у сфері комунікації при достатньому знанні мови.

Після отримання ступеня магістра студенти можуть шукати роботу в Латвії та прилеглих країнах. Більшість студентів повинні показати запрошення на роботу до подачі заявки на отримання візи та дозволу на роботу, але студенти з деякими спеціальними навичками можуть отримати дозвіл на роботу без твердого пропозиції про роботу. До них належать такі навички, як фахівці в області інформаційних технологій і вчені, які будуть працювати в державних установах.

Як бачимо, Латвія як країна для отримання європейської освіти має багато переваг, серед яких передова європейська система освіти, прості умови вступу в університет і отримання студентської візи, доступна вартість навчання і проживання. І що головне – прекрасна можливість після навчання працювати в Європі і отримувати гідну оплату праці.