14 “безпечних країн” за межами ЄС

Євросоюз затвердив список з 14 «безпечних країн» за межами спільноти. З 1 липня їх громадяни зможуть подорожувати до Старого континенту.

Серед безпечних країн – Австралія, Канада, Японія, Марокко, Сербія, Чорногорія.

Згідно з попереднім списком, опублікованим Euronews, до безпечних країн також відносяться: Алжир, Грузія, Нова Зеландія, Руанда, Південна Корея, Таїланд, Туніс і Уругвай.

Сполучені Штати, Бразилія і Китай залишаються в чорному списку. Дипломати заявили, що китайські громадяни зможуть подорожувати до Європи, якщо Пекін пустить європейців до своєї країни.

Британські громадяни вільно подорожують до ЄС до кінця грудня, коли закінчується транзитний період Brexit.

Пізніше будуть представлені конкретні деталі і критерії для визначення, чи є країна безпечної чи ні. Дані будуть переглядатися кожні два тижні, а список країн буде коригуватися при необхідності.

Список був складений після тривалих консультацій і суперечок між представниками держав-членів. Деякі з них наполягали на тому, щоб критеріями були показники пандемії, інші наполягали на економічних факторах.

Іспанія і Німеччина, які найбільшою мірою постраждали від COVID-19, хотіли б забезпечити більшу безпеку і дозволити поїздки для більш обмеженого числа країн. На іншому полюсі виявилися Португалія і Греція, економіка яких значною мірою залежить від туризму. Вони зажадали, щоб до списку було включено більше країн.

ЄС продовжує переговори про те, яким третім країнам відкрити свої кордони.