Швеція побоюється ядерної загрози

«Світ стає все небезпечнішим, а ядерна загроза реальна». Про це попередив міністр оборони Швеції Петер Хультквіст в інтерв’ю місцевій національній газеті Aftonbladet, яку цитує Focus.

«Ситуація загострилася, і вчення по ядерній зброї проводяться відносно близько до Швеції»,- підкреслює Хультквіст, перераховуючи кілька джерел напруженості в світі, які роблять ядерну загрозу дуже реальною. Це Корейський півострів, Індія і Пакистан, а також Іран, який оголосив про призупинення своїх зобов’язань в рамках Спільного комплексного плану дій (ОВПБ), що стосуються ядерної програми Тегерана.

Міністр оборони також заявив, що Росія проводить навчання з ядерної зброї всього в декількох десятках кілометрів від норвезького кордону. «Подібні маневри були проведені і в минулому році»,- зазначає редакція. Ще одне російське навчання «Грім-2019» відбулося в жовтні минулого року, і в ньому також використовувалася ядерна зброя.

«Все це відбувається дуже близько до нас. Навчання по ядерній зброї розглядаються як можливий засіб врегулювання кризових ситуацій. Але застосування ядерної зброї може мати важкі наслідки. Тому я хочу наголосити на необхідності припинення випробувань ядерної зброї»,- підкреслив Хультквіст.

Міністр закордонних справ Франції нещодавно висловив думку, що у Ірана буде ядерна зброя через кілька років. У зв’язку з цим держсекретар Стокгольма поділився своїми побоюваннями з приводу можливих наслідків.

Нагадаємо, що конференція за Договором про нерозповсюдження буде проведена в наступному році. Хультквіст сподівається, що це дасть конкретні результати. «Нам необхідно провести міжнародну зустріч з роззброєння і контролю над озброєннями. Ми повинні змусити держави пом’якшити ядерну загрозу і скоротити свої арсенали»,- сказав міністр.