Росія передала Україні захоплені в Керченській протоці кораблі

Сьогодні в нейтральних водах пройшла передача Україні трьох військових кораблів, захоплених Росією в минулому році. Українські військові катери «Бердянськ», «Нікополь» і буксир «Яни Капу» відбуксирували з порту в Керчі під контролем російських підрозділів берегової охорони.
Джерела, цитовані російськими і українськими ЗМІ, говорять, що українська сторона забрала свої кораблі неподалік від мису Тарханкут в Криму.
Звільнені українські кораблі в порт м. Одеси доставлять буксири «Титан» і «Гайдамаки». Однак побачити їх там можна буде, швидше за все, не раніше вівторка, тому що транспортування кораблів може тривати до 30 годин.
Нагадаємо, що в листопаді 2018 року три невеликих військових судна України були обстріляні і захоплені Росією в Чорному морі, а 24 члена екіпажу були арештовані.
У травні цього року Міжнародний суд з морського права (ITLOS) в Гамбурзі постановив, щоб Росія звільнила моряків і віддала кораблі. Однак Росія не виконала це рішення. Проте, моряки були звільнені в вересні в рамках російсько-українського обміну ув’язненими і затриманими. А тепер і кораблі тримають курс на батьківщину.