Росія бореться з COVID-19 двома новими препаратами, «що не мають аналогів в світі»

Росія розробила і запатентувала два нових препарата для лікування коронавіруса, «які не мають аналогів в світі». Про це повідомила голова Федерального агентства з біомедицини Росії Вероніка Скворцова.

За словами Скворцової, один з препаратів є антидотом для лікування інфекції і першим етіотропним препаратом, який безпосередньо впливає на вірус. Вона зазначила, що доклінічні випробування вже завершені і показали ефективність і повну безпеку препарату більш, ніж на 99%.

Агентство вже отримало дозвіл МОЗ Росії на проведення першого етапу клінічних випробувань антидоту, в ході якого буде вивчена його безпека на здорових добровольцях. На даний момент йде набір бажаючих приєднатися до дослідження.

“Якщо ефективність антидоту підтвердиться, він стане першим безпечним противірусним препаратом прямої дії, який не має аналогів в світі», – пояснила Скворцова.

Препарат заснований на механізмі РНК-інтерференції і буде випускатися у вигляді двох інгаляційних розчинів.

Другий препарат призначений для запобігання і придушення т. з. «цитокінового шторму», через який захисні клітини інфікованої коронавірусом людини починають атакувати здорові клітини замість вірусних частинок, що може привести до смерті.

Скворцова зазначила, що агентство також розробляє нову вакцину проти коронавіруса, яка може стимулювати клітинну відповідь на вірус.