Путін звільнив голову російської в’язниці після скандалу з тортурами

“Президент Росії Володимир Путін звільнив голову російської пенітенціарної служби через кілька тижнів після появи відеороликів, на яких, мабуть, знято тортури та сексуальні домагання до ув’язнених”, – повідомляє Reuters.

Олександра Калашнікова звільнили одразу після того, як на сайті Кремля було опубліковано короткий указ. Його заступником призначено Аркадія Гостева, який досі обіймав посаду заступника міністра внутрішніх справ.

Кремль не дав приводу для зняття Калашнікова з посади голови Федеральної служби виконання покарань (ФСВП). Але цей крок було зроблено після того, як минулого місяця ФСВП звільнила п’ять високопоставлених співробітників в’язниці і розпочала низку кримінальних розслідувань щодо інцидентів у в’язниці в Саратовській області.

Влада вжила заходів після того, як організація захисту прав ув’язнених Gulagu.net почала публікувати те, що, за її словами, було візуальним відеодоказом організованого садизму у в’язниці приблизно за 700 км на південний схід від Москви.

Ув’язнення опозиційного політика Олексія Навального, яке викликало засудження західних урядів, також викликало критичний погляд на умови в пенітенціарній системі.

Шість колишніх співкамерників і колишній тюремний інспектор повідомили агентству Рейтер на початку цього року про регулярні побиття та сексуальні домагання у виправній колонії на схід від Москви, де в березні Навальний почав відбувати два з половиною роки.

Кремль відмовився відповідати на питання щодо поводження з Навальним у в’язниці, заявивши, що це справа ФСВП.