Навчальний рік в Білорусі починається з маршів і бойкотів

“Сотні студентів бойкотували початок навчального року в Білорусі сьогодні у відповідь на заклик лідера опозиції у вигнанні Світлани Тіхановскої призначити нові вибори і продовжувати чинити тиск на президента Олександра Лукашенка, щоб змусити його піти у відставку”,- повідомляє Reuters.

Лукашенко бореться з хвилею протестів і страйків після оголошення своєї перемоги на виборах минулого місяця, які, за словами його опонентів, були сфальсифіковані. Президент заперечує будь-яке шахрайство і не демонструє наміри відступати, незважаючи на загрозу західних санкцій.

Багато державних школ використовувалися в якості виборчих дільниць, і вчителі допомагали підраховувати голоси на виборах 9 серпня, на яких, за даними виборчої комісії, Лукашенко виграв шостий термін з 80 відсотками голосів.

За словами очевидця, студенти, розмахуючи прапорами опозиції, вийшли на вулиці Мінська і зібрали підписи на підтримку відставки Лукашенка перед кількома коледжами білоруської столиці. Відео в соціальних мережах показують, що деякі з них затримані.

Команда Тіхановскої сказала, що бойкот необхідний, «щоб показати, що молоді люди не можуть залишатися осторонь від подій в Білорусі».

Під час візиту в Барановичский професійно-технічний коледж Лукашенко спробував оголосити тритижневі акції протесту проти його адміністрації закінченими. «Президент підкреслив, що насичене подіями літо закінчилося», – повідомляє офіційне інформаційне агентство Белта. «Пора направити нашу енергію в творче русло»,- додав Лукашенко.