НАСА: “Росія випробувала зброю для збивання супутників”

Директор НАСА Біл Нельсон заявив, що випробування російської протисупутникової ракети може поставити під загрозу роботу Міжнародної космічної станції (МКС). Його коментар опубліковано на сайті космічного агентства США.

«Як і держсекретар США Ентоні Блінкен, я обурений цією безвідповідальною та дестабілізуючою дією», – сказав Білл Нельсон.

За його словами, «неймовірно, щоб Росія загрожувала не лише американським астронавтам, а й їхнім міжнародним партнерам з МКС, а й своїм власним астронавтам». Глава НАСА висловив думку, що дії Російської Федерації «загрожують як китайській космічній станції, так і магнатам (екіпажу), що знаходяться на її борту».

Нельсон також сказав, що астронавти та астронавти були змушені замкнутися у космічному кораблі, прикріпленому до МКС, на дві години, щоб уникнути зіткнення з уламками радянського супутника Cosmos-1408, який, за словами американських військових, був збитий під час випробувань. Він стверджує, що кожні 90 хвилин навколо МКС пролітає «хмара уламків».

Космічне командування США заявило, що Росія збила радянський супутник “Космос-1408” під час випробування протисупутникової зброї. Про це йдеться на сайті команди.

15 листопада Російська Федерація випробувала протисупутникову ракету, яка “вразила російський супутник “Космос-1408″ і створила поле уламків на низькій навколоземній орбіті”.

Космічне командування США охарактеризувало дії Кремля як неповагу до безпеки у космосі. Уламки супутників становили загрозу для космічних кораблів та місій, змушуючи їх маневрувати, щоб уникнути зіткнень.

Крім того, американські військові заявляють, що протисупутникові системи Росії ускладнять використання космосу Сполученими Штатами та їхніми союзниками, підірвуть стратегічну стабільність та створять загрозу.

За даними ВВС, Космос-1408 був запущений у 1982 році. Цей супутник призначений для електронної розвідки та вже багато років не працює.

Раніше офіційний представник держдепартаменту Нед Прайс назвав російські випробування протисупутникової зброї “безрозсудними”. За його словами, результати випробувань – це тисячі орбітальних уламків, які тепер загрожують інтересам усіх країн, а також збільшують ризики для космонавтів і астронавтів, які працюють на МКС.

Згідно з відкритими джерелами, влітку 2021 року на низькій орбіті знаходилося понад 2000 штучних супутників. Більше сотні з них належать військовим США, близько сотні – російським військовим та близько 60 – китайським військовим. Число військових супутників у Франції, Німеччині, Великій Британії, Індії менше десяти. Призначення цих супутників – спостереження, навігація та дослідження. Офіційно у космосі немає бойових кораблів чи зброї.