«Сумне видовище»: астронавт МКС повідомляє про кліматичну катастрофу на Землі

“Французький астронавт повідомив про збитки від зміни клімату на Землі, видимої з космосу, назвавши це “сумним видовищем” у розмові з президентом Франції Еммануелем Макроном”, – повідомляє AFP.

Томас Песке під час свого другого перебування на Міжнародній космічній станції (МКС), яка обертається навколо планети, сказав Макрону з відеозв’язку, що руйнівний вплив людської діяльності стає дедалі помітнішим навіть з відстані 400 км від Землі.

«На жаль, це так, пане президенте», – сказав Песке, додавши: «Через вікна космічної станції ми можемо ясно побачити крихкість Землі. Ми бачимо шкідливі наслідки людської діяльності, забруднення річок та повітря”.

Він зазначив, що астронавти на станції спостерігали, як горіли цілі регіони в Канаді. Ми бачили Каліфорнію, вкриту хмарою диму, ми бачили полум’я неозброєним оком».

За словами пілота, аналогічні руйнування спостерігаються у Греції та на півдні Франції.

На запитання Макрона, чи змінилося щось з часу першого польоту Піску у 2016 році, астронавт відповів: «Так, метеорологічні явища пришвидшуються із загрозливою швидкістю».

Помітно вражений цим спостереженням Макрон на мить замовк, а потім заявив: «Нам потрібно ще більше прискорити виконання наших зобов’язань та їх виконання. Це мета COP26».

Піске, астронавт Європейської космічної агенції, є нинішнім командиром МКС.

Він має повернутися на Землю найближчими днями після другого шестимісячного перебування на станції через п’ять років після своєї першої подібної місії.