Рекордне зростання безробіття у Великобританії

Безробіття у Великобританії зросло до майже чотирирічного максимуму за три місяці до жовтня, оскільки звільнення досягли нового рекордного рівня, тому що компанії на острові готувалися до закінчення державної програми підтримки зайнятості, яка пізніше була продовжена на прийдешній 2021 рік.

Про це свідчать дані офіційної британської статистики ONS, які є ще одним сигналом до погіршення ситуації на британському ринку праці ще до введеного в листопаді нового карантину в країні, спрямованого на обмеження другої хвилі пандемії коронавіруса.

За три місяці до кінця жовтня безробіття в Сполученому Королівстві зросло до 4,9%, найвищого рівня з листопада 2016 року. Але очікування фінансових ринків ще більше – солідне зростання до 5,1%.

У той же час рівень зайнятості продовжував знижуватися, досягнувши 75,2% в період з серпня по жовтень, що на 0,9 процентних пунктів нижче рівня зайнятості рівно рік тому.

За даними ONS, звільнення за три місяці до жовтня включно збільшилися на 217 тисяч осіб, досягнувши рекордних 370 тисяч. Кількість людей, які отримують допомогу з безробіття, збільшилася на 64 300 в листопаді в порівнянні з попереднім місяцем.

Рівень зайнятості знижується з початку пандемії коронавіруса, в той час, як безробіття продовжує зростати, хоча кількість людей, тимчасово відсутніх на роботі, в останні місяці знизилося з піків в квітні і травні (під час першої хвилі пандемії), коли був введений перший національний карантин.

При цьому середній дохід, включаючи премії, збільшився на 2,7% в річному обчисленні, а заробітна плата без бонусів збільшилася на 2,8%.

Деякий час назад Банк Англії прогнозував, що рівень безробіття у Великобританії становитиме 6,3% до кінця цього року і досягне піку – майже 8% у другому кварталі наступного року. «В цілому ми бачимо продовження недавніх тенденцій з подальшим ослабленням ринку праці», – сказав Даррен Морган, директор з економічної статистики ONS.

Протягом більшої частини періоду, охопленого опублікованими сьогодні даними, міністр фінансів Сполученого Королівства Ріші Сунак відхиляв заклики розширити сферу дії державної схеми збереження робочих місць після запланованого закінчення терміну цієї допомоги 31 жовтня.

Однак з огляду на те, що обрушилася друга хвиля коронавіруса, що вразила Сполучене Королівство, Сунак був змушений оголосити в останню хвилину про продовження схеми збереження зайнятості до кінця березня 2021 року.