Вашингтон з черговим попередженням Туреччини

Офіційний представник держдепартаменту Нед Прайс заявив, що Вашингтон продовжує попереджати Туреччину про негативні наслідки покупки С-400 у Російської Федерації, що суперечить зобов’язанням Анкари, як члена НАТО.

«Російські С-400 несумісні з обладнанням НАТО, вони загрожують безпеці технологій НАТО. Вони не відповідають зобов’язанням Туреччини, як члена НАТО. Ми попереджали і продовжуємо попереджати Туреччину, щоб вона не брала цю систему протиракетної оборони»,- сказав Прайс.

Він сказав, що Туреччина є важливим членом НАТО, тому для самої країни важливо розуміти невідповідність між володінням С-400 за своїми зобов’язаннями в рамках альянсу.

«Президент США Джо Байден планує зустрітися зі своїм турецьким колегою», – сказав Прайс.

Росія і Туреччина підписали угоду про закупівлю С-400 в 2017 році, поставки до систем ППО Туреччини були здійснені влітку і восени 2019 року. Угода викликала кризу у відносинах Туреччини з США – Вашингтон пригрозив відкласти або навіть скасувати продаж Туреччині новітніх винищувачів F-35.

Однак Анкара не відмовиться від С-400. Крім того, в кінці квітня міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що турецька сторона продовжує переговори з Росією про закупівлю другої партії С-400.