Орхан Памук перебуває під слідством у Туреччині за образу Ататюрка

“Шведська академія наук, яка відбирає нобелівських лауреатів з літератури, заявила в понеділок, що стежить за справою проти турецького лауреата Нобелівської премії Орхана Памука. Він перебуває під слідством за звинуваченням у образі засновника сучасної Туреччини в його останньому романі”, – зазначає .

У короткій заяві Шведська академія заявила, що чекає від Туреччини на виконання своїх міжнародних зобов’язань і стежить за «відношенням» до Памука на його батьківщині. Нагадаємо, турецький письменник став лауреатом премії з літератури у 2006 році.

Турецька влада розпочала розслідування щодо Памука на початку цього року після того, як адвокат із Ізміру заявив, що автор образив засновника Туреччини Мустафу Кемаля Ататюрка у своєму останньому романі «Ночі чуми». Адвокат стверджує, що уривки із роману порушують закони, що захищають пам’ять Ататюрка.

Спочатку в результаті розслідування було ухвалено рішення не порушувати кримінальну справу, але адвокат оскаржив це рішення, і розслідування було поновлено.

Памук та його видавнича компанія Yapi Kredi Yayincilik спростували звинувачення у тому, що роман ображає Ататюрка.

«В «Ночах чуми», над якими я працював п’ять років, немає неповаги до героїчних засновників національних держав», – цитує Памука сайт новин Bianet. «Навпаки, роман був написаний з повагою та захопленням цих лібертаріанських та героїчних лідерів».

Турки досі вшановують Ататюрка, який вивів сучасну Туреччину з попелу імперії Османа після Першої світової війни.

До отримання Нобелівської премії Памука судили в Туреччині за звинуваченням в “образі турецької ідентичності” після того, як він повідомив швейцарській газеті, що 1 мільйон вірмен був убитий на турецькій території на початку 20 століття.

За оцінками істориків, в останні дні Османської імперії до 1,5 мільйона вірмен було вбито турками Османа в ході того, що широко вважається першим геноцидом двадцятого століття.

Хоча Туреччина визнала, що багато хто помер у ту епоху, країна відкинула термін геноцид, заявивши, що кількість загиблих збільшилася і що ці смерті були результатом громадянських заворушень під час розпаду імперії Османа.

Пізніше справу проти Памука було припинено.