У Росії заборонять продаж гаджетів без російського програмного забезпечення

Президент Росії Володимир Путін підписав закон, що вимагає від продавців електронних пристроїв встановлювати на всі гаджети російське програмне забезпечення, перш ніж пропонувати їх покупцям, повідомляють російські ЗМІ. Закон вступить в силу з 1 липня 2020 року.

Поки не ясно, які саме програми повинні бути встановлені. Список буде затверджений урядом пізніше.

З середовища опозиції були почуті попередження про те, що закон спрямований на надання владі можливості стежити за кожним власником електронного пристрою.

Раніше Асоціація торгових компаній і виробників електронного та комп’ютерного обладнання (RATEK), членами якої є Apple, Dell, IBM, HP, Google, Samsung, Intel, M-Video, направила лист Путіну, закликавши його не підписувати закон. Кремль, однак, відхилив апеляцію бізнесу.

У листі RATEK йдеться, що закон негативно позначиться на галузі в цілому, призведе до монополізації в сфері розробки російського програмного забезпечення, що суперечить принципам Світової організації торгівлі.

Чиновники галузі підкреслюють, що закон був прийнятий швидко, без консультації з тими, хто буде його застосовувати.

Російська Дума прийняла документ 21 листопада, а 25 листопада він був схвалений Радою Федерації. Вимога установки російського програмного забезпечення поширюється на всі смартфони, комп’ютерні пристрої і смарт-телевізори. При відмові виконувати положення трейдери будуть оштрафовані. Для фізичних осіб штраф становитиме від 100 тисяч до 500 тисяч рублів, а для юридичних осіб – від 500 тисяч до 1 мільйона рублів.