У Китаї розробили систему виявлення COVID-19 у повітрі

Китайські вчені створюють системи для виявлення слідів нового коронавірусу в повітрі, щоб запобігти поширенню COVID-19.

Згідно з публікацією у пекінській газеті China Daily, ці технології проходять експериментальну перевірку під час зимових Олімпійських ігор.

«Робота із запобігання розповсюдженню вірусу складається з низки процедур, таких, як використання знезаражувальних пристроїв та тестування учасників», — сказав Лю Пен, дослідник з Медичної школи Університету Цінхуа. За його словами, повітряні випробування на наявність вірусу можуть стати важливим інструментом для раннього попередження.

Крім безпосереднього зараження оточуючих через чхання та кашель хворих, китайські медики вважають, що передача вірусу можлива через аерозольні частки у повітрі, особливо у приміщенні.

Обладнання для виявлення цих шкідливих аерозолів є портативним пристроєм, який засмоктує проби повітря і виділяє з них дрібні частинки, які можуть містити вірус. Потім ці частинки розчиняють у рідині та пропускають через детектор нуклеїнових кислот. За словами розробників, цей прилад у 10 разів чутливіший, ніж звичайні прилади для молекулярно-генетичної діагностики.