Як українцю придбати автомобіль в Польщі

Мігранти цікавляться, як купити машину в Польщі? Купівля автомобіля в Польщі дозволено всім хто перетнув кордон легально. Транспортний засіб можна експлуатувати в Польщі та передати у власність членам сім’ї та родичам в інших країнах.

покупка автомобиля в ПольшеЗі статті дізнаєтеся як купити авто в Польщі українцю, де знайти пропозиції про продаж, як швидко оформляють купівлю, які документи власник повинен надати покупцеві, як організувати огляд, зареєструвати і застрахувати авто.

Де купити автомобіль

Варіантів для купівлі автомобілів багато. Можна придбати:

  • у офіційних дилерів в салоні;
  • провести заміну застарілої марки на нову модель з доплатою за системою «Trade-in»;
  • є можливість придбати уживане авто у торговців на вторинному ринку (auto-komis);
  • купити на авто-ринку у великих містах, найбільший авто-базар Польської Республіки перебувати у Варшаві;
  • знайти пропозиції в Польщі на сайтах авто-продажу.

Ціни в Польщі на нові та вживані авто залежать виробника і стану транспортного засобу. Є пропозиції від 8 до 30 тис. злотих і вище. Переглядаючи оголошення, орієнтуйтеся на верхню третину цінового діапазону. Розраховувати на те, що вдасться купити хороший автомобіль зі знижкою в 40% не варто. Якщо продавець сильно скидає ціну з машиною щось не так, то шукайте причину.

Купівля в кредит

Легально перебувають у Польщі мігранти мають право оформити кредит для купівлі автомобіля на 30 місяців. В середньому відсоток по кредиту:

  • 8,59% (якщо отримуєте суму кредиту готівкою);
  • 4,5% (якщо оплачуєте покупку автомобіля перерахуванням).

Процедура покупки

Мігранти цікавляться, що потрібно зробити для покупки авто в Польщі?

Покупка автомобиля фото

Купівля передбачає проходження декількох етапів:

  1. Визначте для себе суму, яку зможете заплатити за автомобіль з урахуванням супутніх витрат.
  2. Знайдіть інформацію про продаж.
  3. Зв’яжіться з продавцем і призначте час зустрічі.
  4. Перш ніж купувати машину проведіть ретельний огляд автомобіля, зверніться до експертів, якщо складно вибрати модель нового автомобіля або сумніваєтеся в якості уживаної машини.
  5. Зверніться до торговим агентам, які користуються довірою в середовищі автомобілістів.
  6. Якщо все влаштовує, оформляйте договір купівлі продажу.

Зверніть увагу на різницю в оформленні покупки у приватного та юридичної особи. Покупки у компаній звільнені від сплати податку. Відразу ж оформляється короткочасна на 30 днів страхування або страхування на кожен день з щоденним нарахуванням страховою компанією страхового внеску.

При купівлі у приватної особи, покупець вносить податок (2% від зазначеної в договорі суми).

Автомобілі вартістю до 1000 злотих не обкладаються податком. Звільнені від податку на транспортні засоби, не зазначають у податковій декларації придбань. При цьому у нового власника протягом 30 днів зберігається право на одержання компенсації по страховці, оформленої на ім’я колишнього власника. Через 30 днів страховка переоформляється на ім’я нового власника.

  1. В день укладення договору новий власник набуває поліс страхування цивільної відповідальності автовласників на один рік. Вибирайте страхову компанію здатну запропонувати найвигідніші умови.

Процедура реєстрації автомобіля, пакет документів

Реєстрація автомобіля в Польщі провадиться у Відділі Реєстрації Автотранспорту Міської Управи (urzad) за місцем проживання покупця протягом 30 днів. Це правило поширюється і на привезені до Польщі з країн ЄС автомобілі.

Регистрация автомобиля фото

Для реєстрації придбаного автомобіля в Польщі потрібні наступні документи:

  1. Заява нового власника.
  2. Документи, які підтверджують легальне перетин кордону Польської Республіки:
    • Закордонний паспорт з биометрикой;
    • Шенгенська віза категорія «С»;
    • Віза Національна категорія «D»;
    • Карта побиту;
    • Карта поляка;
    • Прописка zameldowanie (дублюється в карту поляка)
    • Підтвердження права на житлове приміщення (meldunek) за законом обов’язкова наявність не потрібно, але у деяких Воєводствах вимагають, якщо у вас немає, попросять заповнити додаткову заяву, в якому мігрант підтверджує адресу проживання.
  1. Документи, що підтверджують право власності на транспортний засіб:
  • договір купівлі продажу, якщо купують у приватної особи, оформляється у двох примірниках (один залишається у попереднього власника, один отримує новий власник) проставляється дата і підпис, нотаріальне завірення не потрібно;
  • рахунок фактура при купівлі у юридичної особи;
  • товарної накладної якщо купували в салоні.
  1. Чек оплати державного мита за довіреність, якщо оформляли.
  2. Техпаспорт із зазначенням дати техогляду. Якщо до моменту реєстрації термін минув (для авто старше трьох років один раз у рік), перевіряють технічний стан перед реєстрацією.

6.Транпортная карта, якщо оформлялася з інформацією про колишніх власників і автомобіля.

  1. Квитанція про сплату страховки.
  2. Отримані від колишнього власника, документи на автомобіль. Старі номери. Якщо автомобіль буде використовуватися за місцем купівлі, номери не міняють, а переоформлюють на нове ім’я.
  3. При купівлі у фізичної особи Чек про сплату податку 2% від зазначеної в договорі суми. Оплату вносять протягом двох тижнів після укладення договору купівлі продажу в податковій інспекції і заповнюють декларацію РСС-3.

Крім договору купівлі продажу колишній власник передає новому:

  • страховку;
  • карту поязду;
  • реєстраційний талон;
  • для автомобілів, ввезених в Польщу до 2006 року мапу реєстрації технічних параметрів.

Реєстрацію можуть оформити відразу, але законодавчо закріплений термін 30 днів у складних випадках трохи більше. У день реєстрації власникові видадуть тимчасовий дозвіл. До моменту отримання постійного сертифіката заборонено перетинати кордон Єврозони на цьому автомобілі.

Скільки коштує реєстрація?

Розраховуючи витрати на покупку авто транспорту враховуйте додаткові витрати.

Приблизні витрати на оформлення автомобіля в Польщі
Призначення платежуЗлотих
Техогляд100
Реєстрація250
Страховка

Ціна залежить від оціночної вартості автомобіля та місця реєстрації, у великих містах ймовірність аварій вище, отже, збільшується і ціна страховки

1000-1200
Реєстрація з заміною номерів180
Перереєстрація номерів на нового власника без заміни70
Податок при купівлі у приватної особи2% від зазначеної в договорі суми

Поради авто-власників

Купівля та реєстрація автотранспорту в Польщі вимагає ознайомлення з можливими труднощами.

Прислухайтеся до порад як без помилок купувати авто в Польщі:

  1. Автомобілі в Польщі проходять передпродажну перевірку на якість лакофарбового покриття, це дозволяє визначити перефарбовували автомобіль чи ні. Якщо власник категорично відмовляється від перевірки, швидше за все він приховує участь транспорту в аваріях.
  2. Попросіть колишнього власника надіслати фото сервісної книжки, щоб переконатися в проходженні техогляду. По відбиткам штампів легко встановити, де купували і машина обслуговувалася.
  3. Попросіть надати номер (VIN-код) кузова автотранспорту. Зв’яжіться з зазначеним книжці сервісним центром і поцікавтеся, з якого приводу зверталися. Скористайтеся для перевірки історії на офіційному сайті безкоштовною облікового базою Польщі www.historiapojazdu.gov.pl.
  4. Якщо купуєте автомобіль, майте, введу, страховка не продовжується автоматично. Економія на оформленні страховки не припустима. Не встигнете оформити новий поліс, заплатите штраф 4000 злотих.
  5. Будьте уважні при оцінці пробігу автомобіля. Випадки фальсифікації не рідкість. Куплений за межами Польщі, автомобіль, повинен бути застрахований в день отримання техпаспорта і номерів.

Підіб’ємо підсумки

Тепер ви знаєте, як купити машину в Польщі українцю. Легально прибув в країну іноземець, має право придбати автомобіль. В оформленні покупки немає нічого складного.

Шукайте роботу в Польщі на сайті eurabota, оформляйте довготривалу візу і, купуйте транспорт, отримуйте досвід життя і подорожей в європейських країнах.