Яка робота в Польщі актуальна для українців

Польща – країна трудових можливостей

З усіх заробітчан, які перебувають у Польщі, 90 відсотків – українці. Наших співвітчизників приваблює географічна близькість країн, щодо схожий мову, а також висока заробітна плата.

pp1

Самим польським роботодавцям зручно використовувати гастарбайтерів СНД на тих типах робіт, які не підходять місцевим жителям, так як платити приїжджим можна значно менше. Крім того, якщо в іншому Європейському союзі для працевлаштування потрібно як мінімум знати мову і бути хорошим фахівцем у сфері, яка цікавить роботодавця, то державі під біло-червоним прапором знайдеться підходяща вакансія і для малокваліфікованих, не знають мову кадрів.Так ким же жителі України працюють на батьківщині Міцкевича і Шопена? У нашій статті ми поговоримо про роботу в Польщі і висвітлимо найбільш популярні і високооплачувані вакансії для співвітчизників.

Дійсна зарплата в Польщі

Багато громадян України їдуть в Європу за великими зарплатами і розраховують отримувати як мінімум 1 тисячу доларів у місяць. В реальності все залежить від тієї сфери діяльності, в якій Ви готові працювати. Звичайно, справжній фахівець, послуги якого роботодавець сильно потребує, не буде ображений, але для малокваліфікованої робочої сили зарплата набагато менше.Якщо Ви не володієте особливими навичками, і роботодавець обіцяє Вам безкоштовне проживання та їжу, то орієнтуйтеся на 8-10 злотих за годину. При перерахунку на наші гроші за місяць роботи за умови п’ятиденного робочого тижня Ви будете отримувати 9 353 -11 690 гривень.

pp2

Є, звичайно, роботодавці, готові платити більше, але найчастіше таке працевлаштування передбачає базові знання польської мови, а також знімання власного житла в місті. Все це не так багато, як можна було б подумати, але у самих поляків середня зарплата становить приблизно 31 тисячу гривень. Якщо Ви хочете

Найпопулярніші професії для співвітчизників

Так яка робота в Польщі популярне серед українців? У наших співвітчизників є негласне поділ праці на міську та сільську роботу. До першого типу відносяться роботи на різних заводах, автомайстерень, фабриках, готелях. До другої групи відносять роботу збирачем фруктів, овочів. Робота в сільській місцевості непроста і часто саме тут сконцентровано безліч шахрайств. Найчастіше вакансії в польських селах сезонне і не орієнтовані на довгострокову роботу. В містах Польщі для українців пропонують просту роботу комплектовщиками-збирачами простих технічних виробів на автомобільних, кабельних заводах і т. п. Дуже популярні з недавніх пір вакансії будівельників. Для жінок популярні вакансії доглядальницями, нянями, покоївками в готелях.

Топ найбільш високооплачуваних професій для українців

Наші співвітчизники отримують різну кількість польських злотих, працюючи в тій чи іншій сфері. Так ким працювати у Польщі, якщо ви гастарбайтер?

  • Працівник на автомобільному заводі. Отримують 12-15 тисяч гривень. У деяких випадках автоконцерни забезпечують житлом, іноді – ні. 
  • Водій навантажувача на заводі. На цій вакансії розцінки приблизно від 12 до 17 тисяч гривень в місяць. Головний недолік вакансії в те, що найчастіше працівникам цього типу доводиться знімати своє житло. 
  • Фрезерувальник – хороший фахівець цієї категорії може розраховувати на зарплату до 17,4 тисяч гривень в місяць. Житло для них у більшості випадків надає безкоштовно. 
  • Пекар – корисна для українців спеціальність. Зарплата варіюється приблизно в 14-16 тисяч гривень на місяць, плюс про проживання найчастіше працівники такого типу не турбуються.
  • Обивщики меблів – дана вакансія оплачується в розмірі 14,7 і 17,4 тисячі гривень. При цьому за житло платити не доведеться перші три місяці. Далі доведеться розщедритися.
  • Електрик – входить в топ високооплачуваних вакансій для українців. Заробляють фахівці від 14,5 до 20 тисяч гривень. При цьому часто їм гарантується безкоштовне проживання..
  • Зварювальник заробляє 16-28 тисяч гривень в місяць. Вартість послуг варіюється від методу зварювання. Майже на всіх вакансії їм обіцяють безкоштовне житло..
  • Муляри – одна з топових спеціальностей для гастарбайтерів. Отримують 18,5 27, 8 гривень за місяць за умови безкоштовного проживання.
  • Найбільш високооплачуваною професією для українців залишається водій вантажівки, далекобійник. Якщо він їздить на території Польщі, то практично має на руках 18-29 тисяч гривень. А якщо їздить по Європі, то 29-34 тисячі гривень. Правда для такої професії Ви повинен знати англійську чи польську на достатньому рівні.
  • Варто відзначити, що жінки заробляють трохи менше чоловіків і їх заробітна хустки рідко перевищує 21 тисячу гривень.

           pp5
Працювати за безвизу в Польщі реально

11 червня 2017 між Україною та Європейським союзом набув чинності безвізовий режим. Українці, які мають біометричний паспорт, отримали можливість вільно відвідувати країни Шенгенської зони. Польща паралельно з цим ввела дозвіл на працевлаштування для українців без необхідності оформлення робочої візи, позбавивши наших співвітчизників від паперової тяганини..Це породило численні чутки українцям можна працювати з біометричною паспортом і заявою від роботодавця, але в дійсності ситуація виявилася набагато складніше.Теоретично громадянин України може приїхати до Польщі за паспортом і працевлаштуватися на місці, але в реальності жителя країни чекає безліч перешкод. Українця може не пропустити прикордонний контроль, якщо працівнику служби доведеться на слово вірити невідомій людині, що той готовий легально працевлаштуватися. Для того, щоб уникнути цієї проблеми, українцю рекомендується придбати дозволом на роботу. Дозвіл працює тільки на термін безвиза – тобто 90 днів. Для роботи на більш тривалий час доведеться оформляти робочу візу. Відповідно, компанії, які зацікавлені у плідній співпраці, не будуть брати працівників за такою спрощеною схемою. Громадянин нашої країни зобов’язаний отримати дозвіл від польських властей. Якщо він без цього почне працювати, то буде вважатися нелегалом і його можуть оштрафувати на суму в 7-35 тисяч гривень, а також депортувати з забороною в’їзду.Ми бачимо, що маючи на руках виключно дозвіл від роботодавця, без документа від воєводи, який видається на термін максимум три роки, заробітчанин не має права на працю в чужій для себе країні. Від оформлення цього дозволу звільнені власники карти поляка, а також випускники польських вищих навчальних закладів та іноземці, які мають дозвіл на проживання. Оформити цей документ варто 12-50 євро. Проблема в тому, що владою він видається протягом 30, а іноді і 60 днів.

Зміни трудового законодавства

22 червня польський Сейм схвалив поправки в закон «Про працевлаштування», в якому йдеться про правила зайнятості як місцевих мешканців, так і іноземців. Схвалити нововведення має ще й Сенат, після чого зміни можуть теоретично вступити в силу з нового 2018 року.

Згідно з нововведенням, Польщі можна буде оформити спеціальний дозвіл на сезонну роботу до восьми місяців. Формально це має дати можливість спростити в’їзд в країну для гастарбайтерів, як буде насправді – незрозуміло. Стане прозорішим видача освядчень – спеціального документа іммігрантів з СНД. За реєстрацію треба буде заплатити приблизно 7 євро, а самі документи будуть вноситися до спеціального реєстру. Від роботодавця потрібно оповіщення держструктур в тому, що заробітчанин з цим документом почав працювати.Але є і пункти законодавства, які ускладнюють працевлаштування для іноземців. Після того, як даний документ вступить в силу, влада Польщі будуть встановлювати квоти на працівників з-за меж єврозони по конкретним професіям в кожне воєводство. При цьому в державі всього лише п’ятивідсоткова безробіття, так що, швидше за все, дана зміна послужить причиною зниження відсотка гастарбайтерів.У 2017 році Сейм збирається змінити закон «Про іноземців», який ускладнить довготривале перебування в цій країні. Даний закон буде строго регламентувати отримання статусу резидента Європейського союзу для гастарбайтерів. Якщо його приймуть, то потенційні працівники повинні будуть здавати іспит на знання польської мови.