Чехія: зміна правил безкоштовного перевезення українських біженців у поїздах ČD

Біженці, які прибули до Чеської республіки через російську агресію в Україні, як і раніше, мають у міжнародних поїздах безкоштовний проїзд, незважаючи на те, що з 1 квітня 2022 року змінено безкоштовне перевезення біженців у поїздах ČD.

Право на безоплатне перевезення у вагонах 2-го класу у міжнародних поїздах підтверджується посвідченням, що посвідчує громадянство України або постійне місце проживання в Україні, особливо паспортом. Якщо пасажир не має, можна також пред’явити ID-карту або документ, що підтверджує перетин зовнішнього кордону ЄС з України.

А ось іншими поїздами можна користуватися безкоштовно протягом 5 днів після отримання підтвердження тимчасового захисту.

Право на безкоштовне перевезення у вагонах 2-го класу внутрішніх поїздів засвідчується паспортом або прикордонним квитком, в якому зазначено тимчасовий захист у формі візи, запис про видачу цієї візи або печатку, що засвідчує надання тимчасового захисту. Безкоштовне перевезення розповсюджується також на дітей пасажирів віком до 18 років.

Безкоштовний квиток до зазначених ідентифікаційних посвідчень пасажири отримають на касах ČD або у персоналу поїздів.

У поїздах з обов’язковою резервацією можна їхати лише з купленим місцем (за стандартним тарифом ČD TR10). В інших поїздах можна резервувати місця безкоштовно (ці резервації видаються українським пасажирам із безкоштовними квитками).

Українські біженці можуть продовжувати безкоштовно користуватися регулярними поїздами зі Словаччини (https://www.zssk.sk/ukrajina/), Польщі (https://www.intercity.pl/pl/site/o-nas/dzial-prasowy/aktualnosci/kolejarze-z-pomoca-dla-ukrainy-ua.html) та Угорщини (https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/ukrajna-vasuti-utazasi-informaciok) до Чехії. Потім вони можуть продовжити з Чехії іншими прямими поїздами до Німеччини (https://www.bahn.de/info/helpukraine), Австрії (https://www.oebb.at/en/neuigkeiten/ukraine-hilfe) та інших європейських країни.

Додаткова інформація та графіки поїздів: https://m.cd.cz/aktualne/aktuality/-36312/

Джерело: https://t.me/ukr_emigration