Як зустрічають Новий рік в Польщі?

Святкування Нового року в Польщі об’єднує в собі кілька знаменних дат: Різдво, Сильвестр, Торжество Пресвятої Богородиці.

Стаття познайомить вас з польськими традиціями. Дізнаєтеся, як в Польщі відзначають новорічні свята, яких страв віддають перевагу, куди запрошують друзів.

Новий рік у Польщі

Скільки днів триватиме свято?

Святкування зустрічі Нового року в Польщі триває з 24 грудня по 6 січня. У ці дні велика частина компаній і Держустанови не працюють. Урочистості плавно змінюють один одного.

Відзначають:

24 грудня – напередодні Різдва більша частина поляків зустрічають Різдво в колі сім’ї.

25 грудня – перший день Різдва. Святкування плавно переходить на вулиці, люди організовують святкові ходи, зустрічаються з родичами і друзями.

26 грудня – другий день Різдва святкують також.

31 грудня – шанують Святого Сильвестра (подробиці дивіться нижче).

1 січня – зустрічають Новий рік, це свято сімейним не рахується.

6 січня – Богоявлення вихідний день у всіх польських воєводств.

В цей день до новонародженого Ісуса Христа на уклін прийшли волхви.

Як в Польщі відзначають Новий рік?

У Польщі Новий рік не обов’язково зустрічати вдома. Зазвичай свято проходить спільно з друзями на міській площі в кафе, нічному клубі, ресторані, готелі, в заміських будинках відпочинку, на туристичних базах і гірськолижних курортах і т.п. Багато поляків відправляються зустрічати Новий рік в інші країни.

У Новорічну ніч, танцюють на костюмованих балах, проголошують тости, п’ють шампанське, гжанець (новорічний глінтвейн), запускають феєрверки. Гуляння на площах міст і селищ триває до самого ранку.

За містом якщо випало багато снігу, можуть організувати катання на санках, лижах, з частуванням підсмаженими на відкритому вогні ковбасками або шматочками м’яса.

Звичаї і традиції святкування Нового року в Польщі

До моменту настання півночі останнього дня року, що минає в Польщі прийнято:

  • навести порядок в домі;
  • прикрасити ялинку;
  • віддати всі борги;
  • пробачити образи.

Члени сім’ї, друзі і гості збираються за святковим столом, дарують подарунки, бажають здоров’я, удачі.

сім'я за новорічним столом

Часто святкування перетворюється в романтичну вечерю при свічках, тихе сімейне торжество з спільним переглядом кінофільму або настільними іграми.

Багато поляків звертають увагу на прикмети, наприклад, вірять що:

  • хороша погода у святкову ніч подарує хороший урожай наступного року;
  • вдале святкування подарує благополуччя на наступний рік;
  • якщо 1 січня прокинутися раніше за всіх в будинку і спочатку встати на праву ногу буде везіння в майбутньому році.

Чим порадує святковий стіл?

У новорічну ніч поляки намагаються прикрасити стіл дванадцятьма стравами, які символізують місяці року.

Поруч з вишуканим частуванням можна зустріти самі звичайні закуски:

  • хлібці;
  • ячмінну кашу;
  • копчену ковбаску;
  • овочевий салат;
  • канапе з сиром і шматочками м’ясного асорті;
  • бігос;
  • крокети;
  • польський борщ.

П’ють вино, шампанське і більш міцні алкогольні напої.

Головною прикрасою новорічного столу вважається запечений короп. З рибою цього сорту пов’язані кілька дивних традицій. Голова дістається главі сімейства. Кілька рибних лусочок поляки кладуть в гаманці, щоб отримати прибуток в наступному році. При цьому вони не обмежуються особистим гаманцем, а пропонують гостям подбати про своє благополуччя, але не образяться, якщо ви відмовитеся розміщувати рибну луску в особистому портмоне.

запечений короп

На Богоявлення шостого січня печуть пиріг, в який запікають один мигдальний горіх в шкірці. Тому, хто знайде його в своєму шматочку частування, удача супроводжує цілий рік. У минулі часи за спів колядок в цей день діти отримували солодкі рогалики.

Що подарувати?

У Польщі функції діда Мороза виконує Святий Миколай. За хорошу поведінку він 6 грудня залишає подарунки під подушками польських малюків, не чекаючи Нового року.

Святий Миколай

Дітям часто дарують:

  • розвиваючі ігри;
  • головоломки;
  • планшети;
  • плюшеві іграшки.

Покупка одягу, взуття, канцтоварів, не рахується хорошим варіантом. Діти вважають ці речі предметами побуту і не особливо радіють такому подарунку.

Заміжній жінці не прийнято дарувати дорожчий подарунок, ніж підніс чоловік. Бажано заздалегідь узгодити, що хотіли б отримати.

Молодь часто вибирає нетрадиційні варіанти. Можуть подарувати друзям:

  • стрибок з парашутом в парі;
  • туристичну поїздку;
  • політ на повітряній кулі;
  • тест драйв гоночного автомобіля;
  • вечерю в печері зі сталактитами;
  • і т.п.

Для жінок вдалим вважається подарунок дисконтної карти на відвідування салону краси або купівлю товарів в елітному бутіку. Сильна стать зрадіє комп’ютерним аксесуарам, але бажано попередньо з’ясувати переваги по брендам. Сімейним людям можна подарувати комплект постільної білизни, товари для будинку.

Як зустрічають Новий рік у великих містах Польщі?

На площах великих міст Польщі встановлюють яскраво прикрашені ялинки. Проводять естрадні концерти на відкритому повітрі, народні гуляння. Опівночі 31 грудня запускають феєрверки. У кожного міста своя програма новорічного салюту.

новорічний фейєрверк в Варшаві

Розважальні центри запрошують взяти участь в костюмованих балах. Це прекрасний привід показати себе у всій красі в вечірньому вбранні. У Варшаві новорічну ніч проводять шумно і весело.

Самі, сміливі вирішуються відвідати Маршалковську вулицю, де гуляє підбадьорена алкоголем молодь.

Ті хто вважає за краще відзначати свято в спокійній обстановці йдуть в Старе місто на Замкову площу де чекають гостей сувенірні лавки, кафе і затишні ресторанчики.

У молодіжному середовищі дуже популярні тематичні зустрічі Нового року, наприклад торжество в піжамах, костюмах інопланетних істот, в стилі Зоряних воєн і т.п.

В який день шанують святого Сильвестра?

31 грудня поляки вшановують святого Сильвестра – Римського єпископа, який жив і проповідував християнство в період правління гонителя послідовників Ісуса Христа, імператора Костянтина, який страждав невиліковною проказою.

Сильвестр, був зарахований до лику святих за надання правителю неоціненої послуги. Святий перехрестив імператора, і сталося диво, він зцілився, більше не гнобив християн і дозволив будувати храми.

За іншою версією Сильвестр в невидимій для очей сутичці захищав народ від вийшовшого з моря в кінці першого тисячоліття нової ери чудовиська Левіафана, який повинен був поглинути всю сушу Землі і людей.

Точну картину минулих років ніхто точно не знає, але це не заважає полякам 31 грудня кожного року почитати святого.

Де в Польщі зустріти Новий рік?

Одним з оригінальних варіантів проведення новорічних вихідних може стати поїздка в гори з катанням з засніжених схилів на сноубордах і лижах. Поляки люблять відвідувати гірськолижний курорт Закопане, в якому є розваги для людей будь-якого віку.

гірськолижний курорт Закопане

Любителі мальовничих краєвидів оцінять поїздку на гірському трамваї до гірської вершини на висоту 1160 метрів.

Цікаві розважальні програми пропонують жителям і гостям в Кракові. Можна відвідати святково прикрашений Королівський замок, Музей Велички, взяти участь в костюмованих балах і лицарських турнірах в середньовічному стилі. Приймають і гостей з дітьми.

Весело зустрічають Новий рік в столиці Польщі Варшаві.

Тут пропонують масу цікавих заходів:

  • святкування біля головної ялинки на Центральній площі;
  • відвідування аквацентру «Водний парк» дозволить насолодитися катанням на ковзанах в залі і на відкритому повітрі.

Як в Новорічні свята працюють магазини?

Великі магазини закриті 25-26 грудня та 1 січня. Невеликі приватні магазинчики в свята бувають відкриті.

Спекотна пора у продавців:

  • сувенірів;
  • квітів;
  • польського пивного глінтвейну  – гжанца.

Супермаркети і торгові центри працюють 24 і 31 грудня за скороченою програмою до 15.00.

Підводимо підсумки

Новорічні свята проходять в Польщі насичено і цікаво. Зустрічають в колі сім’ї і запрошують друзів. У Варшаві урочистості проходять в Старому місті і навколо головної ялинки країни на Центральній площі.

Святкування Нового року на вулицях міста вважаються безпечним і вигідним варіантом, але тим, хто любить екзотику не варто зупиняти свій вибір на столиці можна відвідати гірські курорти, зробити стрибок з парашутом, покататися по швидкісній трасі.

Приїздіть на Новорічні канікули в Польщі і вибирайте найбільш підходящий для вас спосіб проведення Різдвяних канікул.