Середня зарплата в Словаччині для українців

Рівень безробіття в Словацькій республіці становить 9% і порівняно з іншими європейськими країнами вважається високим, але для іноземних здобувачів робочих місць тут вистачає. Для українських мігрантів країна приваблива тим, що знаходиться по сусідству з Україною і входить до складу Євросоюзу. Влади проводять ефективні реформи, економіка стабільна, а в останні роки спостерігається зростання іноземних інвестицій. До того ж, середня зарплата в Словаччині з кожним роком зростає і нічим не відрізняється від польського показника.

средняя зарплата в Словакии с каждым годом растет

Життя в Словаччині має як плюси, так і мінуси.

Серед переваг:

  • сусідня країна і близька по культурі нація, тому не буде проблем з адаптацією та вивченням мови;
  • ціни на продукти і одяг;
  • рівень життя у Словаччині на момент 2017 року випереджає навіть Польщу;
  • простий процес трудової імміграції, невеликі витрати на оформлення візи, переїзд;
  • безкоштовну освіту, а після закінчення вузу дають ВНП;
  • низькі відсотки на кредит для розвитку бізнесу;
  • красива природа в Низьких і Високих Татрах, тому розвинений туризм;
  • поїздки в інші країни Європейського союзу.

З недоліків:

  • порівняно з іншими розвиненими державами рівень зп значно нижче;
  • висока вартість утримання автомобіля (бензин і платні дороги);
  • платна медстраховка;
  • відсутність цілодобових аптек.

Як бачимо, мінусів менше і вони не такі вагомі. Не дивно, що багато хто з іммігрантів залишаються тут на ПМЖ і залишають позитивні відгуки про життя у Словаччині. Далі розглянемо, скільки становить середня і мінімальна заробітні плати по галузях і регіонах, кому платять більше, а також особливості ринку праці та оподаткування.

Скільки становить мінімальна і середня зарплати у 2017 році

Якщо порівнювати з іншими країнами ЄС, оплата праці в Словаки значно нижче. Це пояснюється невеликими витратами на проживання. Наприклад, кімнату або ліжко-місце можна зняти за 120 євро, харчування на 1 людину обійдеться в 60-80 євро, проїзний на громадський транспорт на 3 місяці коштує 70 євро. Тому прожитковий мінімум становить 198 євро. Ціни на якісні продукти харчування, доступні кожному. Розваги і туризм обійдеться навіть дешевше, ніж в деяких місцях України.

Мінімальна зарплата в Словаччині за останні 10 років зросла на 70% і становить 435 євро. Таке зростання пов’язане також з тим, що заробітна плата була низькою протягом тривалого часу і тепер поступово наздоганяє іншу частину ЄС. Мінімалку отримує кожен дев’ятий, що працює в країні – частіше жінки, молодь без досвіду роботи і обслуговуючий персонал. Середня зарплата з кожним роком збільшується і в 2016-2017 роках досягла 770 євро з урахуванням податків. Таку оплату отримують вчителі, офісні та медичні працівники, поліцейські.

Як відрізняється оплата праці по регіонах та галузях

Середні значення по заробітній платі в різних регіонах країни відрізняються. Найвищий рівень в Братиславському краї – на 40% вище провінційних регіонів. Разом з тим тут найнижчий зростання зарплати в Словаччині порівняно з 2016 роком (тільки 4,2 %). Навпаки значно підвищилися зарплати в Кошицькому, Тренчинском і Нитранском краях. Найменше всього отримують робітники в Прешовском краї (700 євро).

Середня зарплата у 2017 році по краях
КрайСереднє значення в євро
Братиславський1176
Кошицький920
Тренчинський910
Трнавський900
Жилінський875
Нітранський870
Банско-бистрицкий780
Пряшівський714

У Словаччині цінується вища освіта, особливо технічні спеціальності. Найвищі зарплати отримують кваліфіковані працівники IT сфери, фінансування і страхування – від 2000 євро і вище. Далі йдуть енергетика, важка промисловість і охорона здоров’я. Найнижчий показник зарплат в ресторанно-готельному бізнесі та будівництві.

Зарплати за професіями
ПрофесіяСередня зарплата, €
Програміствід 2 000
Банківський працівник1 900
Інженер і фахівець у галузі енергетики1700
Лікарвід 1 600
Бухгалтер1 300
Системний адміністратор1 200
Шеф-кухар1 217
Зварювальник1 200
Плиточник950
Медсестра, асистент лікаря829
Адміністратор800
Водій700
Будівельник600-800
Продавець640
Швачка585
Помічник кухаря550
Обслуговуючий персонал400

Особливості оподаткування

В Словаччині, як у будь-якій європейській країні, з заробленої плати відраховується податок на прибуток. Він становить 19%, якщо дохід не більше 34,4 тис. євро і 25%, якщо більше цієї суми. Для юридичних осіб з 2017 року знизився прибутковий податок на 1% і становить 21%. З 2018 року скасовується сплата мінімального податку.

Зверніть увагу
У трудовому договорі зазначається зарплата брутто – сума, з якої роботодавець виплачує податки (19%) та страхові відрахування (4%). Нетто – це «чиста» виплата з урахуванням податків. Наприклад, візьмемо мінімальну зарплату в Словаччині за 2016 рік, яка прописана у договорі – 435 € (брутто). На руки видають 365 євро нетто.

Відрахування в пенсійний фонд країни складають 9% від заробітної плати. Мінімальна пенсія в Словаччині 230 євро, а середня – 385.

Ринок праці та заробітна плата для іноземців

У іноземних громадян не виникає проблем із працевлаштуванням у Словаччині. За відгуками українців, знайти роботу в Словаччині, підписати договір та оформити візу нашим співгромадянам не складе праці.

найти работу в Словакии

Рада.
Скористайтеся сайтом eurabota.ua, де представлені тисячі вакансій від перевірених та платоспроможних словацьких роботодавців.

Країна приваблює багато нових інвесторів, що призвело до появи робочих місць та зниження безробіття. Що стосується регіонального ринку праці – роботодавці стикаються з нестачею кваліфікованої робочої сили у певних секторах. Це також покращує позиції співробітників, оскільки вони стають більш популярними, ніж у минулому.

Українці з вищою освітою, великим досвідом роботи і знанням мови (іноді достатньо тільки англійської) можуть претендувати на високооплачувану роботу. Приміром, зарплата лікаря в Словаччині складає від півтори тисячі євро, а професійний айтішник – від 2 тис. Також затребувані інженери-електрики, зварювальники, водії-далекобійники. Їх працю оцінюють у більш ніж 1000 €.

Потрібні також некваліфіковані працівники без вищої освіти і знання мови. Це робота на виробничих заводах, складах, будівництві або в сільськогосподарському секторі. Попитом користується і обслуговуючий персонал (доглядальниці, няні, покоївки, офіціанти, двірники). В залежності від обов’язків та умов праці, в середньому вони заробляють 400-800 євро.

Підводимо підсумки

Використовуючи вищенаведені дані, ви вже краще уявляєте життя у Словаччині для українців у фінансовому плані. Зробивши висновки, зможете самостійно вирішити, на який рівень зарплати можете розраховувати, будучи тим чи іншим фахівцем, в якій сфері краще шукати роботу у Словаччині. Заробляти більше ви будете, маючи вищу технічну, економічну або медичну освіту. Плюсом буде знання мов. Навіть без спеціальної освіти головне – знайти роботодавця і бути затребуваним фахівцем. Сайт eurabota.ua прийде на допомогу в питанні працевлаштування в Словацькій республіці.