Українські трудові мігранти в Польщі не збираються здавати лідируючі позиції

Стабільно зростає в Польщі число тих українських трудових мігрантів, які мають дозвіл на проживання в країні і регулярно сплачують страхові внески.

Згідно зі статистичними даними за перший квартал 2019 року, постійно збільшується число іноземних громадян, які працюють в Польщі легально. Більш того, зростає число тих, за яких польські роботодавці сплачують внески на соціальне страхування. Як і слід було очікувати, українські трудові мігранти далеко попереду працівників з інших країн, які мають дозвіл на проживання в Польщі, а також складають найбільшу групу тих іноземців, які сплачують страхові внески до Установи соціального страхування (ZUS).

Як зазначила представник Установи Марія Кузняк, на кінець березня внески платили 454 тисячі українських громадян. Всього внески платили 609 тисяч іноземних працівників.

«У трьох відділах варшавських ZUS платять внески 80 тисяч українців, приблизно по 30 тисяч українців внески сплачують у Вроцлаві та Гданську», – підкреслила Кузняк.

Також нещодавно стало відомо, що за кількістю українців, які мають дозвіл на проживання, лідирують два польських воєводства – Мазовецьке і Малопольське. Згідно з інформацією Управління з питань іноземців, близько 21 тисячі громадян України мають документи на проживання в Малопольському воєводстві.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що з 1 січня 2020 року на 200 злотих буде збільшено мінімальну заробітну плату в Польщі і вона становитиме 2450 злотих (близько 640 доларів).

Польський президент Анджей Дуда підписав нову редакцію закону про «Карту поляка», згідно з якою, на отримання документа можуть претендувати громадяни з усіх країн.