«Люди йдуть»: уражені кризою турки вишиковуються в чергу за хлібом

“Під важким зимовим небом похмуро тиха черга людей тягнеться за рогом від павільйону Байрам Думан, який пропонує хліб зі знижкою для мешканців Стамбула, які страждають від економічних потрясінь у Туреччині”, – повідомляє AFP.

Культурна та історична столиця Туреччини пропонує найдешевший хліб біднякам у магазинах Halk Ekmek («Народний хліб») з 1978 року.

Але через зростання цін на сировинні товари, коли Туреччина бореться з однією з найсерйозніших економічних криз за останні десятиліття, Думан каже, що цього року черги особливо довгі.

«У пекарнях ціни значно зросли. Люди продовжують приходити», – сказав 50-річний чоловік.

Черги – тривожне видовище для президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана, який намагається боротися з інфляцією шляхом зниження відсоткових ставок.

Як і пророкували економісти, рішення Ердогана не працює.

Країни зазвичай підвищують відсоткові ставки, щоб уповільнити витрати та знизити ціни – поєднання політики, яку благочестивий глава турецької мусульманської держави відкидає, посилаючись на ісламські закони проти лихварства.

Згідно з офіційними даними, минулого місяця ціни зросли на 21 відсоток порівняно з листопадом 2020 року.

Економісти очікують, що на початок наступного року цей відсоток зросте майже вдвічі через різке знецінення ліри, що значно здорожчає імпорт.

Але вищі ціни вже діють у турецьких магазинах, де основні товари, такі, як соняшникова олія, яйця та вершкове масло, коштують приблизно вдвічі дорожче, ніж рік тому.

Проурядові ЗМІ звинувачують місто, яким управляє опозиційний мер Екрем Імамоглу, у політизації черг за хлібом напередодні виборів середини 2023 року.

Одна газета стверджувала, що Імамоглу вів «брудну гру», закриваючи багато хлібних магазинів зі знижкою, збільшуючи черги у вже існуючих.

Місто стверджує, що насправді виробляє більше хліба зі знижкою, ніж будь-коли, і продає його навіть у деяких супермаркетах.

Але черги зростають і в інших великих містах, зокрема в столиці Анкарі.

Чекаючи в терплячому мовчанні під дощем близько 10 хвилин, більшість клієнтів Думана йдуть із чотирма або п’ятьма буханцями хліба.

Ховаючись під каптурами та парасольками, мало хто хоче розповідати журналістам про те, що змусило їх вийти на холодні вулиці у пошуках найдешевшого хліба у Туреччині.

Хліб продається за ціною 1,25 ліри (10 центів США), що приблизно вдвічі дешевше за звичайний хліб.

Зіткнувшись із перспективою найжорсткіших виборів за своє 19-річне правління, Ердоган минулого тижня підвищив мінімальну щомісячну заробітну плату з 2826 до 4253 ліри, що становить близько 340 доларів (300 євро) за поточним обмінним курсом.

Економісти також стурбовані тим, що підвищення заробітної плати такої великої кількості людей на 50 відсотків лише посилить проблему інфляції в Туреччині.