Українські трудові мігранти в Польщі затримуватися надовго не планують

Економічні експерти польського Центрального банку Obserwator Finansowy вважають, що найближчим часом українські трудові мігранти будуть активно переїжджати з Польщі до Німеччини.

У польській економіці українські трудові мігранти відіграють істотну роль, заповнюючи сотні тисяч вакансій по всій країні. Однак в середньостроковій перспективі ситуація може помінятися не на краще для польських роботодавців і в цілому для економіки країни.

За оцінками експертів Центрального банку Obserwator Finansowy, протягом наступних чотирьох років з Польщі можуть виїхати 20-25 відсотків усіх трудових мігрантів з України. Причина – прийняття нового імміграційного законодавства німецьким парламентом. Новий закон значно спрощує пошуки роботи для фахівців різних професій. Німецький ринок праці останніми роками буквально «знемагає» від нестачі кваліфікованої робочої сили. Більш того, німецькі економічні експерти прогнозують подальше збільшення кількості нових робочих місць, які потрібно кимось заповнювати. Уряд Німеччини вже не міг далі ігнорувати таку ситуацію. Тому були прийняті безпрецедентні положення закону, щоб всі бажаючі з країн, які не входять до складу ЄС, могли знайти для себе підходящу вакансію.

У польському Центробанку стверджують, що саме українські трудові мігранти стримували тиск на заробітні плати і інфляцію. Це дозволило зберігати процентну ставку на рекордно низькому рівні протягом чотирьох років.

Однак роботодавці Польщі заявляють, що їм не вистачає робочих рук. Вони вже просто вимагають від польського уряду, щоб були пом’якшені імміграційні процедури, які відсівають багатьох бажаючих поїхати працювати до Польщі. У цих умовах вони будуть відразу вчити німецьку і їхати шукати роботу в Німеччині.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що українці – абсолютні лідери отримання дозволів на роботу в Польщі.

В урядових колах Польщі активно працюють над тим, щоб допомогти Україні швидше вступити до Європейського союзу.