Перетин польського кордону по робочій візі: вчимося проїжджати без проблем

Щорічно через польсько-український кордон проїжджають мільйони чоловік, що робить проблему поїздок в сусідню країну актуальною, як ніколи раніше. Перетин польського кордону по робочої візи – є стресовою справою навіть для досвідчених мігрантів. Сьогодні процес переїзду пов’язаний з багатогодинним стоянням у черзі на пунктах контролю, досмотрами, допитами і т. д.

Також прикордонники ретельно досліджують документи і часто намагаються зловити на різних невідповідності. Правоохоронці вимагають оголосити особисту інформацію, що додає дискомфорту.

Багато наших співгромадян є власниками робочих віз, а це означає, що процедура перетину кордону для них – дещо інша. Однак, ця стаття буде корисною для всіх, хто планує поїхати в Польщу, оскільки ми розкриємо особливості перетину кордону і поділимося деякими секретами того, як швидко і комфортно пройти неприємну процедуру оформлення на кордоні.

Правила перетину польського кордону: особливості процедури і її значення

Государственная граница Польши фото

Перетин державного кордону Польщі є обов’язковою процедурою для всіх громадян, які мають намір потрапити на територію Республіки Польща. Її здійснення відбувається виключно в спеціально обладнаних і встановлених пунктах контролю – прикордонних переходах.

Важливо пам’ятати, що перетин здійснюється виключно на державних пунктах пропуску. Якщо громадянин перетинає кордон, минаючи процедури проходження контролю через прикордонний пункт, то він є нелегально переміщеним особою і підлягає депортації з Польщі із забороною в’їзду на територію протягом, як мінімум, на 3 роки.

На пунктах контролю, як і в інших громадських місцях, є свої «пікові години». У певні години доби, дні тижня чи періоди протягом року – на кордонах скупчуються черги.

Не радимо їхати на вихідні дні, а також свята – Різдво (католицьке і православне, Новий рік і Великдень. Також труднощі при переміщенні можуть виникнути в літні місяці, коли велика кількість мігрантів та туристів їздять у відпустки.

Перетин польського кордону на автобусі

Зверніть увагу, що термін проходження огляду різниться за видами транспорту. Частіше і ретельніше поляки оглядають приватні авто і мікроавтобуси. У таких транспортних засобах прикордонники шукають контрабанду і нелегалів.

Якщо ж черги проходження через транспортний коридор чекає автобус з туристами, то процес огляду пройде простіше і швидше. Правоохоронці швидко здійснять паспортний контроль і проведуть візуальний огляд транспортного засобу, після чого відкриють дорогу до Варшави та інше місто.

Для прийняття рішення, через який пункт контролю варто слідувати, працівник повинен ознайомитися з офіційною статистикою, опублікованою польською прикордонною службою. На підставі представлених даних, місцеві прикордонники можуть спрогнозувати, скільки водій буде очікувати можливості перетнути пункт контролю.

Перетин польського кордону на автомобілі: вибираємо час і місце переходу через кордони

З офіційними даними про стан черг і термін очікування проходження кордону пасажир може ознайомитися на офіційному сайті польської митниці. Дані на ресурсі оновлюються вісім разів на день і дозволяють максимально точно передбачити час очікування проходження контролю, через кордон.

Пункт пропускуЧас очікування
Яготин1-2 години
Равва Російська1-2 години
Устилуг3-4 години
Угринів5 годин
Краковець2-3 години
ШегеніДо 1 години
СмільницяДо 1 години

Перетин польського кордону на поїзді і на літаку

Перетинати польсько-український кордон на літаках або у поїздах – комфортніше. Чекати на оформлення доводиться в комфортних умовах, а сама процедура контролю – швидше, ніж у автомобілістів.

Перетину повітряного кордону Польщі можливо після проходження контролю на пунктах пропуску на території міжнародних аеропортів.

Проходити перевірку у потязі доведеться під час здійснення руху складу в спеціально обладнаних митних постах.

Правила в’їзду – документи для перетину польського кордону 2018

Право на в’їзд у Польщу надається українцям, які мають дійсний паспорт або тим, хто пред’явить стандартний документ з оформленою польською робочою візою.

Зазначимо, що етап проходження через контрольний пункт на кордоні з робочою візою – простіше і легше. Так, прикордонники не будуть вимагати надати інші папери (медичний поліс і т. д) і підтвердити мету візиту. Спрощена процедура чекає також власників карти поляка , карти побиту.

Якщо ви здійснюєте в’їзд з біометричною паспортом і не маєте на руках оформленої робочої візи, то прикордонники можуть вимагати додаткові документи, інакше можуть дати «червоне світло»:

– мед.страховку:

– виписку з банку;

– бронь з готелю;

– проїзний квиток;

– інші документи, що підтверджують мету візиту в Польщу.

Правила перетину кордону Польща-Україна: Вчимося проходити прикордонний контроль «без пригод»

Для проходження контролю український громадянин повинен дотримуватися кількох правил:

– не перевозити заборонені предмети та речовини (зброя, наркотики, рецептурні препарати без документів тощо);

– не вести незадекларовані товари;

– показати квиток, проїзний талон (при наявності);

– користуватися справним авто, оскільки прикордонники мають право не пустити авто, що представляє небезпеку для здійснення руху в Польщі;

– мати діючі документи на авто і страховку;

– вести себе культурно, не проявляти агресію, виконувати всі вимоги прикордонників.

Що робити якщо відмовили у в’їзді

Прикордонники мають право відмовити у в’їзді в країну навіть особам з оформленою робочою візою. Для цього їм потрібно кілька приводів:

– визнання одного з документів підробленим;

– перевищення термінів перебування в країні за раніше діючими візами;

– визнання громадянина небезпечним для безпеки Польщі.

Скільки разів можна перетинати кордон по робочій візі

Кількість перетину кордону по робочій візі залежить від типу документа. Питання про те, скільки дозволено відвідувати країну, необхідно задавати конкретно під час оформлення візи. Кратність візитів може бути обмежена. Однак, якщо у вашій візі є позначка Multi, то ви отримуєте «зелене світло» і не обмежені в кількості перетинів кордону.

Зазначимо, що способи та методи переходу кордону – індивідуальні і залежать від типу документів, оформлених громадянином, та візової історії.

Підіб’ємо підсумок

Незважаючи на всі складнощі з оформленням документів і перетину кордону, робота в Польщі – виправдана. Наші співвітчизники заробляють в цій країні від 800 доларів, що Україна сьогодні надати не може. Таким чином, витрати на оформлення візи – окупні у перший місяць роботи за контрактом.

Отримати робочу візу і опинитися на новому місці сьогодні простіше, ніж коли-небудь. Підходящу вакансію можна знайти на порталі eurabota.ua або остваить своє резюме, що б польський роботодавець зміг сам вас знайти.