Вища освіта й університети Латвії

Латвія – це невелика прибалтійська держава в північно-східній частині Європи з населенням близько 2 млн осіб. При цьому не менше 25% місцевих жителів є етнічними росіянами, а загалом у країні більш як третина громадян вільно володіють російською мовою. З 2004 року Латвія входить до складу Європейського союзу та НАТО, а в 2014 році приєдналася до зони євро. Латвійські університети пропонують якісну освіту, а дипломи котируються в багатьох державах світу.Латвійські університети пропонують якісну освіту

Навчання в вишах Латвії проводиться в основному латиською та англійською, але є програми і російською мовою. Вартість навчання досить низька, а витрати на проживання в країні більш помірні в порівнянні з іншими розвиненими європейськими державами. Після закінчення навчального закладу з’являються хороші шанси на працевлаштування в Латвії або відкриття власного бізнесу, у тому числі в інших країнах ЄС.

Отримати латвійський паспорт можна через 10 років законного проживання в країні. Тобто спочатку потрібно оформити вид на проживання, через 5 років отримати статус постійного жителя, а ще через 5 років – і громадянство Латвії. За світовими мірками латвійська економіка має скромні показники, але останніми роками цілком стабільна. Основні проблеми країни пов’язані з низьким рівнем народжуваності, відтоком молодого активного населення і не повністю вирішеними проблемами з корупцією.

Місцева влада зацікавлена ??в залученні не тільки зарубіжних інвестицій і кваліфікованих кадрів, а й іноземних студентів. Розглянемо основи системи вищої освіти Латвії, вимоги до іноземців щодо вступу в місцевий ВНЗ, розкажемо про вартість навчання, витрати на проживання та кращі латвійські університети.

ЗМІСТ

Вища освіта в Латвії

Навчання в Латвії для українців та інших іноземців із країн СНД – це чудова можливість отримати європейський диплом і знайти роботу в одній із розвинених країн світу. Латвійська вища освіта побудована на системі кредитів (ECTS). У середньому за кожен рік навчання студент набирає 40 кредитів. Вищі навчальні заклади дають широку академічну освіту або спеціальну професійну з акцентом на практичні навички.

Університети Латвії пропонують такі ступені:

  • Бакалавр (3-4 роки)
  • Магістр (1-2 роки)
  • Доктор (3-4 роки)

В академічній вищій освіті увага більше приділяється закріпленню теоретичних знань студента, з розрахунком на подальшу наукову або дослідницьку діяльність.

Професійна вища освіта дозволяє підготувати кваліфікованого фахівця, як правило, з урахуванням потреб сучасного ринку праці.

Академічний рік в Латвії ділиться на два семестри:

  • осінній (вересень-грудень)
  • весняний (лютий-травень)

У січні та червні складаються підсумкові іспити.

Як вступити до вишу Латвії

Вимоги до зарахування іноземця в латвійський ВНЗ можуть відрізнятися залежно від конкретного навчального закладу. Відповідно, потрібно звертатися безпосередньо до університету, де вам дадуть офіційну і повну інформацію. Багато що залежить від обраної програми навчання, конкуренції за місця й інших чинників.

Основні вимоги до студентів з-за кордону для вступу до університету Латвії
  1. Атестат про середню освіту. Будь-які дипломи та інші освітні сертифікати, отримані за кордоном, перевіряються на визнання в Латвії через спеціальний Академічний інформаційний центр. Особливих додаткових вимог до іноземців в порівнянні з латишами не передбачено. Залежно від напряму навчання оцінки з профільних предметів повинні бути високими.
  2. Мова.Програми навчання в університетах Латвії викладаються латиською, англійською та російською мовою. Іноді курси бувають змішаними. З урахуванням цього окремі вузи можуть зажадати сертифікат про володіння мовою, наприклад, IELTS або TOEFEL.
  3. Віза та вид на проживання. Для навчання в Латвії студенти з більшості країн пострадянського простору зобов’язані заздалегідь оформити візу та вид на проживання в латвійському Консульстві у своїй країні. Процедура може зайняти до 2 місяців, тому документи краще готувати завчасно. Основні умови – це підтвердження про зарахування до вищого навчального закладу і доказ наявності достатніх коштів для проживання в країні. У 2016 році офіційна сума становила не менше 370 євро на місяць.

Термін подачі заявок до університетів Латвії для іноземних студентів, яким потрібна віза, зазвичай закінчується 1 липня.

Вартість навчання в Латвії

Плата за навчання в латвійських вищих навчальних закладах багато в чому залежить від програми, університету та ступеня, на який претендує іноземний студент. У середньому розцінки починаються від 1500 євро на рік і більше. Наприклад, вартість деяких медичних напрямів сягає 15 000 євро. Інші спеціальності, в тому числі технічні, зазвичай не перевищують суму в 4000 євро. Для студентів із деяких країн доступні стипендії та гранти для покриття витрат на навчання в Латвії. На жаль, Україна в переліку таких країн відсутня.

У порівнянні з іншими державами ЄС в Латвії порівняно низький рівень життя, що дозволяє іноземним студентам певною мірою заощадити кошти на проживанні та харчуванні. Припустимо, кімната в гуртожитку коштуватиме максимум 120 євро в місяць, оренда квартири до 250-300 євро. Харчування й інші щоденні витрати коштуватимуть до 300-400 євро щомісяця. За численними опитуваннями і оцінками для навчання в Латвії, студенту цілком достатньо 700-800 євро на місяць.

Кращі університети Латвії

Латвійський університет (University of Latvia)

Один із найбільших вищих навчальних закладів не тільки Латвії, але й країн Балтії загалом існує майже століття, дата заснування – 1919 рік. Як і на початку минулого століття, сьогодні Латвійський університет – це головний інтелектуальний і науковий центр країни. Сьогодні в стінах вузу проходять навчання понад 14 тисяч студентів, з яких понад 600 іноземців, і працює близько 1,5 тисячі викладачів.

До структури університету входять 13 факультетів і більше 20 науково-дослідних інститутів. Підписано понад 500 угод про співпрацю з 326 навчальними закладами з 31 європейською країною. У розпорядженні студентів – понад 130 навчальних програм, включаючи напрями медицини, права, менеджменту, філософії, економіки, гуманітарні та соціальні науки.

Ризький технічний університет (Riga Technical University)

Перший університет із підготовки кваліфікованих технічних фахівців у Прибалтиці. Офіційна дата заснування вишу – 1862 рік. У процесі навчання використовуються найсучасніші технології та інноваційний підхід, що дозволяє випускати справжніх професіоналів, готових заповнити прогалини місцевого ринку праці та працювати на благо латвійської економіки.

До складу Ризького технічного університету входять 8 факультетів, пріоритетними напрямами навчання вважаються архітектура, цивільне будівництво, інформаційні технології, транспорт, машинобудування, електроніка й деякі інші області. ВНЗ співпрацює з понад 300 навчальними закладами Європи. У розпорядженні іноземців є програми англійською мовою.

Латвійський сільськогосподарський університет (Latvia University of Agriculture)

Історія вишу починається з 1863 року. Вважається найпрестижнішим навчальним закладом Латвії з підготовки майбутніх працівників сільського господарства. До складу вишу входять 8 факультетів, в тому числі інженерний, лісовий, факультети інформаційних технологій, ветеринарної медицини, харчових технологій, економіки та соціального розвитку, охорони навколишнього середовища та цивільного будівництва, сільського господарства.

Широкий перелік програм представлений англійською мовою. Наприклад, ступінь бакалавра можна отримати в галузі економіки, інформаційних технологій, державного управління, обчислювальної техніки. До структури вишу входять передові науково-дослідні інститути й лабораторії.