Карта сталего побиту для постійного проживання в Польщі

Оскільки Польща – найближчий сусід України, не дивно, що багато хто розглядає її в якості нового місця проживання, тим більше, що держава є повноправним членом ЄС і характеризується стабільною економікою.

приезд в Польшу

Порівнюючи Карту тимчасового побиту (КЧП) та дозвіл на постійне проживання – Карту сталого побиту (КСП), у другого набагато більше привілеїв. Так, Карта побиту дозволить жити в придбаної або взятої в оренду квартирі або будинку, легально працювати, геть забувши про продовження документів.

Як отримати карту сталого побиту в Польщі? Які необхідні документи і в які організації їх подавати? Розглянемо процедуру з усіма деталями.

В чому відмінність понять ПМП та КСП?

Оформлення в Польщі КСП (Карти сталего побиту) — рівнозначно наданню дозволу на ПМП (Постійне проживання – zezwolenie na pobyt sta?y). Володарі статусу ПМЖ отримують певні права на території ПР. Наявність Карти побиту є документальним підтвердженням цих прав. У цьому і полягає відмінність між ПМП та КСП, хоча повноваження у цих понять практично не відрізняються.

Переваги власника Карти сталего побиту

Карта сталего побиту відкриває доступ до нових можливостей.

Наприклад:

  1. Карту видають на десять років з продовженням. Протягом усього періоду дозволено неодноразово виїжджати з ПР і приїжджати на її територію, влаштовуватися на роботу в Польщі (без оформлення дозволу) і вести бізнес на рівних умовах з поляками.
  2. Через десять років проживання по КСП є можливість отримати польське громадянство.
  3. Дозволено відвідувати країни Шенгенської зони без оформлення віз і перебувати в них 90 днів на півроку.
  4. Безкоштовно навчатися в польських навчальних закладах і брати участь у конкурсах на присудження стипендій.

Вимоги до кандидатів

Бажаючим отримати карту сталего побиту необхідно виконати ряд умов:

  1. Прожити в ПР на підставі виду на проживання по Карті часовего побиту п’ять років. Особи, які мають документальне підтвердження польського походження можуть отримати КСП і по карті поляка.
  2. Підтвердити володіння польською мовою (надати сертифікат про успішну здачу іспиту).
  3. Підтвердити наявність регулярного доходу або достатніх коштів для проживання.

Отримати картку постійного мешканця може:

  • дитина, яка перебуває під опікою, усиновлена особами мають статус ВНЖ або КСП ПР, народився в сім’ї, де поляк один з батьків;
  • особи, які зуміли документально підтверджувати польські корені;
  • подружжя польських громадян після трьох років шлюбу і двох років проживання в Польщі;
  • біженці, з неблагополучних країн прожили п’ять років у статусі ВНП в ПР.
Увагу
З 2018 року іноземні фахівці затребуваних професій (перелік коригується щорічно), які прибули до Польщі на запрошення роботодавця можуть отримати карту КСП через чотири роки.

Як оформлюють картки сталего побиту?

Існує кілька способів отримання іноземцями Карт сталего побиту.

карта сталого побыту

Розглянемо найпоширеніші:

  1. П’ять років проживання в Польщі по Карті часовего побиту дозволяє подати в місцевий Воєводство заявку на надання статусу постійного – wniosek o karte stalego pobytu. Співробітники управління Відділу по роботі з іноземцями відповідять на всі питання і нададуть інформацію, що стосується отримання карти сталего побиту в конкретному випадку.
  2. Ті хто прибув до Польщі на підставі возз’єднання сім’ї і прожив у країні три роки крім подання заяви подають документи, що підтверджують наявність родинних зв’язків з поляками або іноземцями, які легально живуть у ПР на постійній основі (ПМП).
Увагу
Однією з умов одержання карти сталего побиту є наявність регулярного доходу

Як заповнити анкету?

Бланк анкети (внесок) можна отримати особисто у Відділі ведення справ іноземців в місцевому Воєводстві або завантажити форму на офіційному сайті, де регулярно публікуються документи в актуальному форматі.

Увагу
Вимоги до переліку документів можуть відрізнятися, тому беріть бланки і деталі уточнюйте у тому Воєводстві, де плануєте отримувати карту КСП.

Анкету заповнюють польською мовою друкованими літерами. Інструкцію знайдете на (13 сторінці бланка, або на 8 сторінці безпосередньо «Внеска»).

Основні правила:

  1. Всі графи, пункти і розділи анкети мають бути заповнені.
  2. Прізвище вписують, як написано в закордонному паспорті.
  3. Стать чоловіки відзначають літерою «М» жінки «До» від польського слова «kobieta.
  4. Вказуючи сімейний стан вибирають будь-що з наведеного в інструкції списку («не одружений/ незаміжня, «одружений/заміжня», «вдівець/вдова», «розлучений(а)»), але пишуть польською мовою.
  5. Підпис вписують чітко передбачені для цього кордону.
  6. Заявки без зазначення адреси проживання кандидата, на який може бути відправлено лист з результатом не розглядаються.
Увагу
Якщо у заявника виникають проблеми з заповненням того чи іншого пункту заявки проконсультуйтеся, працівники воєводства обов’язково нададуть допомогу.

Документи для Карти сталего побиту

Для оформлення КСП подають:

  1. Дві ксерокопії прописки за місцем проживання в Польщі.
  2. Заявка-анкета з проханням надати статус ПМЖ.
  3. Автобіографія.
  4. Копія закордонного паспорта з візою.
  5. Документальне підтвердження підстава тривалого перебування в ПР (трудовий договір, свідоцтво про реєстрацію власної компанії, навчання , возз’єднання членів сім’ї).
  6. Довідка про доходи (з місця роботи, банківська виписка).
  7. Документ, що підтверджує термін постійного перебування у Польщі (Карта часовего побиту, Карта поляка, тощо)
  8. Чотири фото 45 х 35 мм
  9. Чек про оплату держмита (640 злотих або 150 €).

Гроші повернуть, якщо у наданні картки відмовлять.

  1. Сертифікат здачі іспиту з польської мови.
  2. Додатково здають відбитки пальців.

Кожного кандидата запрошують на співбесіду з консулом.

собеседование с консулом

Після подачі пакета документів в закордонний паспорт іноземця проставляють позначку, яка дозволяє перебувати в Польщі до отримання відповіді, але залишати країну в цей період заборонено.

Справи розглядають 30 днів іноді трохи довше.

Якщо відповідь позитивний замовляють виготовлення пластикової Картки сталего побиту – КСП, ціна послуги 50 злотих або 12 €.

Що робити у разі відмови?

Міграційне законодавство ПР передбачає можливість оскарження протягом чотирнадцяти днів негативного рішення шляхом письмового звернення у Відділ у справах іноземців Варшаві.

Якщо і на цей раз відповідь негативна, дозволено розгляд справи в суді. Позов подають протягом 30 днів.

Увагу
Подача позову до суду не дає права на проживання в Польщі. Заявнику доведеться виїхати з країни, якщо крім карти немає легальних підстав для перебування.

Скільки часу діє КСП?

Повноваження посвідчення сталего побиту не обмежені терміном дії, але кожні десять років держатель картки за 30 днів до закінчення десятирічного терміну подає заявку з проханням видати нову карту.

Підіб’ємо підсумки

Польська Карта сталего побиту зручний, а в деяких випадках незамінний варіант посвідчення особи іноземця. Оформлення КСП крок до отримання громадянства Польщі та ЄС з перспективою легального переїзду, навчання, роботи та ведення бізнесу та облаштування життя в країнах Європи.