Віза до Латвії: оформлення для українців

Латвія – країна на березі Балтійського моря з багатими перспективами для українців. Переживши непрості часи національного становлення, інтеграції в ЄС, а також економічна криза, країна вступила в нову епоху зростання добробуту.

Сьогодні в цій балтійській республіці живе і працює українська діаспора українців. Віза Латвію також щорічно оформляється тисячами українців, а ще більше наших співвітчизників цікавляться цим питанням. Посольство Латвії в Києві видається безліч віз – туристичні, ділові, робочі, студентські та в. д.

Латвия фото

У нашій статті ви знайдете класифікацію віз в Латвію, способи отримання і особливості оформлення .

Віза до Латвії для українців: яка віза для чого потрібна

Латвія – член Європейського Союзу, з яким Україна отримала пільговий візовий режим. Так, з літа 2018 року громадяни нашої країни в’їжджають в Латвію на підставі пред’явлення паспорта, надання документів на оренду житла та наявності засобів для перебування в країні. Однак, питання про те, чи потрібна віза до Латвії – залишається одним з головних серед користувачів нашого ресурсу. Так, віза в цю країну потрібна всім, хто не має біометричний паспорт або не має наміру в’їжджати в неї як турист.

Розглянемо типи віз для іноземців в Латвії:

Транзитна віза потрібна для тимчасового перебування громадянина на території Латвії. Потрібно для пересадки іноземця на борт іншого транспортного засобу (літака, судна, автомобіля або поїзда). Латвійська віза не потрібна, якщо пасажир не буде виходити з міжнародної зони аеропорту або морського вокзалу. В цьому випадку потрібно дочекатися рейсу і пересісти на інший транспорт. В інших випадках – віза потрібна. Знадобиться віза категорії «С» – національна транзитна віза. Форма дійсна протягом кількох діб і надає право перебувати в Латвії обмежений час, необхідне для здійснення транзиту або пересадки.

Короткострокова віза до Латвії. Для поїздки в Латвію отримують короткострокову візу типу «С». Форма видається іноземцям, які мають намір перебувати в Латвії короткий час – в якості туриста, у справах бізнесу, навчання, освіти, у випадках візитів до родичів і т. д.

Оформлення візи в Латвію для короткострокових поїздок необхідно при відсутності біометричного паспорта, який ще доведеться чекати в Україні деякий час – від трьох місяців до півроку.

Довгострокові візи в Латвію

Латвія охоче видає довгострокові візи для іноземців. Сьогодні оформляються наступні типи:

– віза з метою підприємництва (бізнес-віза);

– робоча віза;

– студентська віза;

– віза по факту возз’єднання сім’ї.

Особливості довгострокових віз

Бізнес-віза надається індивідуальним підприємцям або співробітників українських фірм, що працюють в Латвії. Видається на підставі запрошення латвійської сторони або на підставі інвестування в місцеву економіку.

Робоча віза до Латвії видається виключно за фактом надання запрошення на роботу від місцевого роботодавця. Документ дозволяє жити в країні протягом року і легально працювати , сплачуючи податки. Продовжувати візу доведеться щороку.

Студентська віза надається отримав запрошення на навчання від одного з латвійських Вузів. Також даний вид документів надається особам, які записалися на освітні курси або беруть участь в інших освітніх програмах.

Віза по возз’єднанню сім’ї надається на підставі спорідненості з громадянами Латвії. Маючи родича в країні, іноземець має право переїхати до нього. Однак, приймаюча сторона повинна виступити гарантом» прийому – забезпечити житлом, надати матеріальну допомогу і сплатити інші витрати.

Як оформити візу в Латвії з дітьми

Процес оформлення візи для дітей в Латвію, аналогічний тому, через що змушені проходити дорослі. При відсутності закордонного паспорта, дані дитини будуть внесені в документ батька, включаючи фото.

Особам до 14 років не дозволено заповнити візову анкету і замість нього це робить батько або опікун. Крім того, до паспорта неповнолітнього потрібно додати довідку про фінансові гарантії з боку батьків.

Якщо дитина в’їжджає в країну в супроводі одного з батьків, то від другого потрібно надати офіційний дозвіл або нотаріально завірену довіреність. У випадках перетину кордону Латвії в присутності довіреної особи, дорослий повинен пред’явити дозволу від двох батьків .

У випадках з сиротами або смертю одного з батьків, на кордоні Латвії потрібно надати свідоцтво про смерть батьків та копію рішення суду про опікунство над неповнолітнім.

Документи на візу в Латвію

Від іноземця, який бажає отримати візу в Латвію, потрібні наступні документи:

– заповнена візова анкета;

– закордонний паспорт з двома порожніми сторінками, виданий не більше двох років тому;

– кольорове фото, розміром 35 на 45 мм;

– ксерокопії національного паспорта;

– поліс медичного страхування;

– угода з візовим центрам про надання послуг (при наявності);

-фінансові гарантії (виписки з банківського рахунка про наявність коштів, необхідних для перебування в Латвії, заява від спонсора – приватної особи або організації);

– квитки у зворотний бік (в коротких поїздках);

– бронь з готелю (необхідне для туристів);

– документ на авто та копії водійських прав (при перетині кордону на власному авто);

– запрошення від родичів та документи про спорідненість (при поїздках за фактом возз’єднання сім’ї);

– запрошення від роботодавця (при оформленні робочої візи);

Звернемо увагу, що перелік документів може змінюватися і повний перелік треба уточнювати безпосередньо в посольстві Латвії. Також нагадаємо, що всі документи або їх копії, що передаються консульських працівників, повинні бути нотаріально посвідчені.

Скільки робиться віза до Латвії і де?

Візи в Латвію оформляються у візовому центрі Посольства країни у Київі або представництва цієї держави в іншій країні. В Україні документи оформляються в Києві, в Росії – в Москві і Санкт-Петербурзі і ще десятки великих міст, в Білорусі – в Мінську, а в Молдові – у Кишиневі.

Процес оформлення візи в Латвію проходить в наступних етапах:

– заповнення анкети (онлайн або безпосередньо в офісі візового центру);

– збори і передача документів візовим співробітникам;- проходження процедури здачі відбитків пальців;

– співбесіда (за необхідності);

– оплата консульського збору;

– отримання паспорта з візою.

Термін очікування візи в Латвію становить від п’яти до десяти робочих днів. Також можна замовити термінове оформлення, яке займе три-чотири дні. У деяких випадках оформлення може тривати до двох тижнів.

Скільки коштує віза до Латвії

Вартість візи в Латвію – невелика. Витрати на стандартне оформлення починають від 25 євро і доходять до 65 євро. При терміновому оформленні ціна піднімається в два рази. Зазначимо, що при укладенні договору з візовим центром, «ціна питання» може скласти набагато більше – від 200 євро.

Віза до Латвії – шанс на прекрасне майбутнє

Оформлення візи в Латвію – одне з найпростіших в Європі. Візові центри країни лояльно ставляться до українців і видають візи, при умові дотримання вимог посольства. Отримати візу можуть багато – для туристичної поїздки, проходження навчання або роботи. Рига і інші міста – красиві і цікаві для відвідин, місцеві університети – престижні і недорогі, а робота – дозволяє заробляти від 800 євро в місяць навіть без досвіду і знання мови.

Вакансії на роботу в Латвії ви завжди знайдете на відповідній сторінці нашого сайту. Виникли запитання?- Задавайте їх через наші соціальні мережі!