Імміграція до Ізраїлю

Ізраїль утримує лідируючі позиції серед привабливих для країн імміграції. Високі заробітні плати, соціальні стандарти, доступні медицина і освіта, мінімальна злочинність виводять її в топ держав для життя. З огляду на це, велика кількість наших співвітчизників Ізраїль розглядають як країну для переїзду на постійне проживання.

Израиль фото

Про те, як відбувається імміграція до Ізраїлю, які необхідні документи та способи отримання виду на проживання, а в подальшому і громадянства, розглянемо в цій статті.

Як переїхати до Ізраїлю

Імміграція в будь-яку країну – довгий і трудомісткий процес. З цієї точки зору Ізраїль не виняток. Чітко позначаються наступні етапи у підготовці та документальне оформлення цієї процедури:

  • Вибір способу міграції
  • Оформлення та подання документів на розгляд в посольство Ізраїлю
  • Співбесіду в консульстві
  • Власне переїзд
  • Отримання посвідчення репатріанта
  • Оформлення і отримання належних компенсацій і пільг

Також варто враховувати, що оформити ВНП або громадянство можна вже перебуваючи на території Ізраїлю. Для цього подається заявка в Міністерство Внутрішніх Справ.

Особливу увагу перед переїздом зверніть на вибір міста. Легше влаштуватися в тих місцях, де численна російськомовна діаспора.

Тель-Авив фото

За останніми даними основне населення Тель-Авіва і Хайфи прихильно ставиться до приїжджих, особливо якщо вони є висококласними фахівцями в певних галузях.

Прийнявши рішення виїхати на ПМП до Ізраїлю і вибравши місто для майбутнього життя, необхідно розібратися, які законні способи використовуються для легалізації переїзду. Згідно із законодавством цієї держави є такі шляхи отримання громадянства в Ізраїлі:

  • Репатріація
  • Релігійна і волонтерська діяльність
  • Працевлаштування та бізнес
  • Шлюб і сімейні зв’язки

Яким би не був варіант до перетину кордону необхідно переконатися у відсутності заборони на виїзд.

Репатріація

Імміграція в Ізраїль для євреїв відбувається згідно закону «про повернення». Цей акт, прийнятий ще в 1950 році, регулює порядок отримання громадянства Ізраїлю для представників єврейського народу.

Репатрианты фото

Також завдяки цьому закону репатріанти можуть розраховувати на деякі бонуси. Серед них:

  • Ізраїль оплачує авіапереліт (точніше компенсує витрачену суму)
  • По прибутті держава надає фінансову допомогу
  • Згідно з цим законом є можливість безкоштовно вивчати іврит
  • При необхідності перекваліфікація відбувається безкоштовно

Щоб скористатися цим законом майбутнього іммігранту необхідно довести єврейські коріння. Це проблематично. Згідно з текстом закону потенційний громадянин Ізраїлю зобов’язаний представити докази, що він, будучи євреєм по материнській лінії, не міняв віросповідання. В крайньому випадку, можливе прийняття іудаїзму, проте це не просто, і теж ніяких гарантій не дає.

Зверніть увагу, що заповнюючи анкету в посольстві, в графі «віросповідання», якщо ви не юдей, краще вказати «не віруюча», так як зміна релігії, швидше за все, закриє доступ до отримання громадянства Ізраїлю.

Релігійна і волонтерська діяльність

Імміграція можлива не тільки у відповідності з законом «про повернення». У разі, якщо претендент представник іншої релігії і переїжджає в Ізраїль з просвітницькою місією він також може претендувати на отримання ВНЖ. Однак доведеться довести, що іноземець не переслідує економічних цілей при переїзді.

          Волонтеры фото

Так само йде справа з переїздом для волонтерів. Для бажаючих проводити таку діяльність теж можливе оформлення довгострокової візи, на підставі якої в подальшому можна оформити як вид на проживання, так і громадянство. Але і тут без докази не економічних причин еміграції не обійтися.

Працевлаштування та бізнес

Популярним способом імміграції в Ізраїль для неєвреїв – є відкриття робочої візи. Тим не менше, і в цьому варіанті передбачається ряд обмежень.

У першу чергу це стосується високої кваліфікації і професії, яка высокоценна для ізраїльської економіки. Тобто низькокваліфікованим працівникам буде вкрай складно претендувати на роботу в Ізраїлі.

Другим пунктом, що обмежує цю можливість – рівень знання івриту. Без цієї мови практично неможливо отримати дозвіл на роботу в Ізраїлі. Вирішити цю проблему можна відвідуючи спеціальні курси по вивченню івриту при ізраїльському посольстві.

Курсы по изучению иврита при израильском посольстве

Термін вивчення становить від 3 до 5 місяців.

На відміну від інших привабливих для міграції країн, Ізраїль не надає преференцій для отримання громадянства особам, які відкрили бізнес в цій країні. Навіть за умови, що вони є роботодавцями або приносять суттєву користь економіці держави.

Шлюб і сімейні зв’язки

За статистикою, найбільш популярним способом імміграції в Ізраїль з України є шлюб. На отримання громадянства можуть претендувати не тільки особи, які уклали шлюб з ізраїльтянином, але і подружжя осіб, у яких є ізраїльський ВНП.

Брак с израильтянином фото

А також право на отримання виду на проживання дає шлюб з особою, яка претендує на громадянство. Для того, щоб скористатися таким способом міграції доведеться довести законність свого шлюбу, тобто що він не фіктивний, та подати заяву в ізраїльське МВС.

Враховуючи, що сімейні узи це не тільки шлюб, існує ще один шлях отримання громадянства цієї держави. Скористатися ним можуть батьки осіб, які отримали громадянство Ізраїлю. Однак повинен бути дотриманий ряд умов:

  • Вік більше 70 років
  • Відсутність інших родичів, крім дітей, які отримали громадянство
  • Платоспроможність дітей

Як і у випадку репатріації, ці способи передбачають отримання преференцій від держави.

Документи

Який би спосіб імміграції не був обраний, необхідно зібрати певний пакет документів. Природно при різних шляхах він буде відрізнятися, але є загальний список документів

Документи:
  • Паспорти, які видані на ім’я подає заяву
  • Заповнена анкета-заява
  • Фотографія 35мм на 45 мм
  • Свідоцтво про народження (у випадку репатріації, а також аналогічний документ батьків)
  • Військовий квиток (для чоловіків)
  • Трудова книжка
  • Диплом про освіту

Можуть знадобитися ще документи, що підтверджують родинні зв’язки з громадянами Ізраїлю, підтвердження предків-євреїв і тому подібні докази приналежності до єврейського народу.

Імміграція-процес тривалий і трудомісткий. Однак, при дотримання деяких правил, це стає цілком досяжною метою. Прийнявши рішення і пройшовши етапи оформлення документів, стати громадянином Ізраїлю стає реальністю.