Економіка Польщі: промисловість, транспорт, торгові відносини з сусідніми країнами

Якщо ви збираєтеся іммігрувати в Польщі, відкрити там бізнес або відправитися на серйозний шопінг, важливо знати про стан справ країни, щоб відразу зрозуміти, чи варто взагалі туди їхати. Знання особливостей соціально-економічної сфери допоможе розібратися в місцевій системі оподаткування, а також заздалегідь оцінити тутешній рівень життя.

Серйозний прорив у розвитку економіки Польща здійснила ще в 1991 році, що допомогло їй наздогнати таких економічних велетнів, як Франція і Німеччина. З цього моменту економічне становище держави зберігає позитивну динаміку, і саме цей фактор виділяє РП з інших європейських країн.

ekonomika-polshi

Цікавий також той факт, що найближчим часом дослідники прогнозують зупинку приросту ВВП на рівні 2% (для порівняння: у Німеччині він становить 1,6%). Саме це не тільки приваблює бізнесменів вкладати сюди свої гроші, але і робить країну бажаним об’єктом для міграції. Давайте розглянемо різні сфери соціально-економічного життя в Польщі.

ЗМІСТ

  1. Розвиток промисловості країни
  2. Порівняльна характеристика сільського господарства Польщі та України
  3. Транспортна система Польщі
  4. Торговельні відносини Польщі з іншими країнами

Розвиток промисловості країни

Якщо говорити саме про промисловості Польщі, то варто зазначити, що найбільше значення мають такі гілки:

  • машинобудування;
  • паливно-енергетичний комплекс;
  • металургія;
  • хімічна галузь;
  • легка промисловість та харчова галузь.

Вугілля – це основа паливно-енергетичного комплексу країни, адже за масштабами його видобутку Польщі вважають одним з лідерів Європейського союзу. Найбільші родовища вугілля розташовані в Верхнесилезском басейні. Основу паливно-енергетичного комплексу становлять також теплові електростанції, що працюють на кам’яному рудому і бурому вугіллі. А самі ТЕС розташовані на двох головних річках країни: Вісла й Одер.

Непоганий прибуток країні приносить видобуток сталі. Так, масивні металургійні комбінати країни:

  • Нова Гута (Краків);
  • Катовіце (в місті Домброва-Гурніча);
  • Верхньосілезський басейн.

А ось залізну руду країна імпортує з найближчих країн (Україна, Росія), а також з Бразилії. Кольорова металургія славиться видобутком цинку й свинцю в районі Катовіце.

Частка машинобудування становить близько третьої частини від всієї промисловості країни. Хоча вона технічно ще відстає від більш розвинених країн, проблема поступово вирішується. Так польська галузь машинобудування спеціалізується на випуску:

  • локомотивів (зосереджено у Вроцлаві і Познані);
  • легкових автомобілів (найбільші центри зосереджені у Варшаві, Познані, Любліні);
  • морських суден (центри – Гданськ, Гдиня, Щецин).

Також країна спеціалізується на виготовленні будівельної техніки та енергетичного обладнання.

Хімічна галузь промисловості країни має багату структуру. Так, на базі власних мінеральних ресурсів відбувається виготовлення хімічних продуктів (сода, добрива, азотна і сірчана кислота). Що стосується товарів органічної хімії, то для цього сировину (каучук, синтетичні волокна, пластмаси) імпортують. У Польщі також працюють над виготовленням ліків та парфумерії, але обсяги продукції не дуже великі. Центрами хімічної промисловості в країні вважаються міста Вроцлав, Варшава, Лодзь, Познань, Щецін.

promyshlenost-polshi

Вагомою частиною легкої промисловості вважають текстильну галузь, оскільки польські бавовняні, вовняні тканини та тканини з льону виділяються серед інших європейських високою якістю. Центр легкої промисловості Польщі знаходиться в Лодзі і районах цього міста.

Не менш прибутковою вважається харчова галузь. Адже завдяки процесам модернізації Польща стала одним з лідируючих виробників фруктових соків, дитячих пюре, заморожених овочів і фруктів, компотів, а також шоколадних виробів. Також високі темпи розвитку набирає цукрове виробництво.

Порівняльна характеристика сільського господарства Польщі та України

В обох країнах більшу частину продукції дає саме рослинництво. Найважливішими в Польщі вважаються зернові культури (пшениця, жито, ячмінь, овес), а в Україні до цього списку додаються кукурудза і круп’яні культури. У Польщі перевага віддається вирощуванню кормових культур, а в Україні у великих обсягах вирощують соняшник і ріпак. Обидві держави є лідерами в Європі з експорту картоплі та цукрових буряків (останнім часом Україна зменшує темпи вирощування буряків).

Тваринництво Польщі та України майже не має відмінностей. Але для Польщі більш характерні високий рівень виробництва, так що м’ясом та молочною продукцією вона забезпечена в кілька разів краще України.

Транспортна система Польщі

Транспортне сполучення в країні знаходиться на високому рівні, і цей показник високий не тільки в межах Польщі, оскільки в цьому плані вона займає лідируючі позиції в Європі. Так, всередині країни існують варіанти авіаперельотів між містами і регіонами, а також повідомлення за допомогою доступних залізничних і автобусних рейсів. Наземне міжнародне сполучення в Польщі відбувається з усіма європейськими країнами, а авіаперельоти з’єднують країну практично з усім світом.

transportnaya-sistema-polshi_1

Найпопулярнішим способом подорожей можна назвати залізничний транспорт, мабуть, тому, що залізничне сполучення вважається найбільш розвинених в країні.

Вся країна покрита системою «Інтерсіті», яка вважається досить швидкою і недорогий. З допомогою поїздів цього класу можна доїхати не тільки до найбільших польських міст, а й до малих сіл в країні. Автобусні перевезення вважаються менш популярними. А ось авіаперельоти тут користуються великим попитом не тільки серед місцевих жителів, але і серед іноземців, тому що тут діє міжнародна система лоукостів (low costs – система глобальних знижок на авіаперельоти).

Торговельні відносини Польщі з іншими країнами

За останні кілька років відбулося значне зростання відміток експорту та імпорту, тому фахівці відзначають стабільно зростаючу динаміку і прогнозують значне поліпшення найближчим часом.

Якщо виділити основних партнерів Польщі, на яких спрямована економіка держави, то це США, країни ЄС, Норвегія і Росія. Проте останнім часом уряд держави додатково зосереджує свої сили на співпрацю з азіатськими країнами (Китай, Південна Корея).

На даний момент експорт в Польщі становить близько 40% від загального валового продукту. Зараз за цим показником вона займає двадцять п’яте місце світового рейтингу. Найбільше країна експортує продукцію гірничій промисловості (вугілля, мідь, сталь), хімічної промисловості, а також сільськогосподарських товарів.

Загалом, Польщу можна назвати країною зі стабільним розвитком. І нинішній її стан можна пояснити не тільки загальноєвропейським економічним підйомом, але і значним внеском українських «заробітчан» у внутрішню економіку країни.