Як знайти польські коріння для Карти поляка або довести належність предків без документів?

Останнім часом все більше українців займаються вивченням питання родоводу, маючи на меті лише одне – довести, що у них є польське коріння. Чому так відбувається? Все просто, адже довести наявність польських коренів – це найлегший спосіб отримати Карту поляка. Цей документ, як відомо, має велику кількість переваг для українських емігрантів. І повинно бути виконано єдине головна умова – перш ніж подавати документи на оформлення карти, потрібно мати на руках письмове підтвердження того, що ви поляк за походженням.

Карта поляка фото

Зміст

1 Бажана Карта поляка: що вона дає власнику

2 Пошук польських коренів

3 Що є підставою для підтвердження польських коренів

4 Можливі складнощі при підтвердженні споріднення

5 Що робити, якщо предок є, а документів, які це доводять немає?

Бажана Карта поляка: що вона дає власнику

Карта поляка – це основний документ, який показує належність громадянина іншої країни до польського народу. У відповідності з цим, його власникам відкриваються практично всі двері, наприклад, освіту. Власники карток не тільки отримують незаперечне право вчитися в будь-якому національному вузі безкоштовно, але і можуть претендувати на отримання стипендій. До того ж, документ дозволяє отримати непогану знижку (до 40 відсотків), для навчання у приватному навчальному закладі. Такі ж справи і з пошуком роботи, адже дозвіл на це більше не потрібно, головний документ автоматично означає право на працевлаштування, і це вважається легальним.

Власники карт відзначають також лояльне ставлення до себе з боку поляків, особливо це стосується державних структур (міністерства, лікарні, навчальні заклади). Саме так трапляється з-за того, що людина вже не сприймається як «іноземний працівник», а навпаки як повноправний мешканець країни.

Адже наскільки по-європейськи толерантна не була б Польща, там є багато людей, які скептично ставляться до іноземців, які приїжджають працювати. Тому, очевидці відзначають, що при наявності карти поляка навіть чиновники під час розмови стають лагіднішими.

Ще один плюс, який дає карта – доступність інших країн (у більшості входять в ЄС зони). Так, сусідніми країнами можна не тільки подорожувати, але і претендувати на те ж саме навчання. Умови для польських абітурієнтів спрощені, до того ж це вимагає меншу кількість документів.

Пошук польських коренів

Якщо ви точно знаєте, що коли у вашій родині був поляк, то перш ніж йти до центрального історичного архіву, слід дізнатися більше точну інформацію у своїй сім’ї. Часто буває, що необхідно свідоцтво весь час було вдома, а чоловік його намагалася відшукати в державних архівах. Якщо ж, навіть перебравши сімейні архіви, не вдалося знайти нічого доведеться шукати документи з підтвердженням поза домом.

Але для початку слід трохи звузити поле пошуку, для того, щоб заощадити час і витрачені сили. Потрібно дізнатися повне ім’я, бажано точну дату народження, можливо, ваші бабусі чи дідуся підкажуть таку інформацію. Важливо зібрати якомога більше даних, так не гріх навіть розпитати сусідів, можливо пам’ятають вашого родича. Дещо, що помітно скоротить витрачений час на пошуки, місце проживання або народження людини, чиї документи ви розшукуєте. Збираючи дані, не потрібно нехтувати ні одним шматочком інформації, так навіть сімейний стан родича, кількість дітей, та інше можуть допомогти розшукати якщо не сам документ, то може знайомих, які щось про нього знають. Далі, вже знаючи більш конкретні дані, можна вирушати в державний архів, і починати пошук. До того ж, зараз не обов’язково особисто кудись йти, можна відправити в архів електронний лист, де вказати всі дані, які вам відомі. Так, нерідко людям вдається знайти певні документи, але термін очікування може коливатися від одного тижня до місяця.

Що є підставою для підтвердження польських коренів

Як вже стало ясно, недостатньо лише сказати, що у вас є предок-поляк, оскільки при цьому вимагається документальне підтвердження.

Саме цим можуть стати наступні документи:
  • паспорт або копія, де чітко прописана національність;
  • свідоцтво про народження з виконаним попередньому умовою;
  • атестат або диплом будь-якого навчального закладу;
  • військовий квиток або навіть архівні записи про проходження служби на території Польщі;
  • архівні записи про участь родича у судових процесах, або факти про те, що він був жертвою репресій.

Тобто, будь-який з названих документів має юридичну силу, тому пред’явлення хоча б одного, дає можливість підтвердити польські корені.

Можливі складнощі при підтвердженні споріднення

Дуже добре, якщо у вас вийшло обійти всі етапи пошуку необхідних документів, маючи потрібні вдома. Але бувають і ситуації, коли результати невтішні. Якщо ваш предок був народжений на початку 20 століття і раніше, то можуть виникнути певні складнощі у доказі вашого споріднення.

Головна проблема в тому, що до початку 20 століття, національність людини не прописувалася в документах. Саме тому навіть знайшовши письмове підтвердження існування вашого родича, це не завжди позитивно сприймається консульством.

Це зовсім не означає, що довести спорідненість не вдасться взагалі, оскільки навіть після відхилення заяви про наявність польських коренів, можна і потрібно подавати апеляцію. Продовжуйте збирати інформацію про вашого родича, не упускаючи навіть, здавалося б, незначну інформацію, адже якщо ви впевнені у своїй правоті – це вдасться довести в кінці кінців. Так, це може зайняти більше часу, але результат того вартий.

Що робити, якщо предок є, а документів, які це доводять немає

Єдине, що може допомогти в такій ситуації – звернення в суд, так як консульство в будь-якому випадку відхилить звернення про доведення спорідненості з представником польського народу. Більшість боїться звертатися до суду, пояснюючи це тим, що навряд чи з цього щось вийде, і даремно, адже дуже часто такі випадки мають позитивні результати. Важливо відзначити, що це стосується тільки тих, хто має якісь документи, але там не вказано національності. Суд, до того, як прийняти рішення самостійно проводить пошук у польських архівах, тому якщо ваш предок справді був поляком – це буде доведено. Саме тому так важливо повідомити про зачіпки, які ви виявили самостійно.

Часто перспективи, які обіцяє карта поляка затьмарюють розум і люди готові платити гроші, щоб фальсифікаціями довести, що у них є польське коріння. І якби не було попиту, не було б і пропозиції, тому бізнес по виготовленню підроблених документів процвітає. Головне пам’ятати, що такий спосіб має вагомий мінус – документ проходить експертизу, і досить легко виявити, що його підробили. А ось фальсифікацією документів можна не лише перекреслити мрію про переїзд в Польщу, але і повністю очорнити своє майбутнє. Але як кажуть у таких випадках, кожен сам володар своєї долі.