Робота і вакансії в Ірані

Іран володіє однією з найбільших і розвинених економік на Близькому Сході та в Північній Африці, за потенціалом поступається хіба що Саудівської Аравії. Істотний вплив на добробут держави надали міжнародні санкції, введені через ядерну програму Ірану.

В результаті в 2013 році вперше за кілька останніх десятиліть рівень ВВП країни показав негативне значення. Проте за станом на 2017 рік економічні обмеження з Ірану практично зняті, міжнародна торгівля відновлюється, що сприяє притоку інвестицій і трудових мігрантів з-за кордону.

робота в Ірані

Робота в Ірані для українців у 2017 році доступна в нафтогазовій галузі, будівництві, сфері інформаційних технологій, медицини, енергетичному секторі, наприклад, на першій іранській і всього близькосхідного регіону АЕС, поблизу міста Бушер. В цілому можливостей для працевлаштування в Ірані в іноземців досить багато.

У країні функціонує величезна кількість великих компаній, готових прийняти на роботу кваліфікованих фахівців з-за кордону. Далі, розглянемо особливості трудової міграції в Іран, дізнаємося які вакансії та зарплати доступні в 2017 році, а також основні варіанти пошуку робочого місця.

ЗМІСТ

  1. Особливості працевлаштування в Ірані для іноземців
  2. Як знайти роботу в Ірані. Самостійний пошук вакансії.
  3. Вакансії та зарплата в Ірані в 2017 році

Особливості працевлаштування в Ірані для іноземців

Населення Ірану в 2017 році становить близько 82,8 млн осіб. Це одна з найбільш густонаселених країн регіону. До основних проблем держави та перешкодою для трудових мігрантів можна віднести рівень безробіття, в поточному році – це 12,2%, а інфляція в районі 12%. Дохідна частина бюджету багато в чому залежить від експорту нафти та газу. Іранський уряд контролює левову частку великих підприємств, а приватний сектор розвивається повільними темпами. У країні високий рівень корупції та тіньової торгівлі.

Попри поступову стабілізацію економіки, велика кількість молодих і освічених іранців як і раніше залишають країну з метою знайти роботу за кордоном. Відтік місцевих фахівців може бути компенсований коштом кваліфікованих іноземців, в тому числі, українців. Проте місцева влада зацікавлені в забезпеченні зайнятості насамперед власних громадян, тому умови працевлаштування в Ірані ідентичні більшості країн світу.

Робота в Ірані в 2017 році, як і раніше, вимагає від іноземців попереднього пошуку роботодавця (спонсора), підписання трудового контракту та оформлення робочої візи в іранському дипломатичному відомстві в своїй країні. Місцева компанія сприяє видачі закордонному претенденту дозволу на роботу, що є обов’язковою умовою для трудової міграції в Іран. Весь процес може зайняти тривалий час, у зв’язку з чим рекомендується завчасно починати підготовку необхідних документів. Як мінімум за 1-2 місяці до переїзду.

Заяви на видачу дозволів на роботу іноземцям розглядає департамент з питань зайнятості іноземних громадян при Міністерстві кооперативів, праці та соціального забезпечення і затверджує Міністерство закордонних справ Ірану. Після цього інформація про прийняте рішення направляється в іранське консульство в країну працівника, де після перевірки документів і проходження співбесіди претенденту видається робоча віза.

За недотримання законів у сфері працевлаштування іноземців іранському роботодавцю загрожують великі штрафи або тюремне ув’язнення, а працівникові депортація. Спочатку дозвіл на роботу в Ірані видається на один рік з правом продовження. Ще до імміграції на іранську територію обов’язково потрібно вивчити специфіку, традиції та культуру цієї мусульманської держави, особливо якщо в інших країнах регіону працювати не доводилося. Місцевих законів і правил необхідно строго дотримуватися.

Як знайти роботу в Ірані. Самостійний пошук вакансії.

Пошук вакансії

Дуже часто вакансії в Ірані в 2017 році займають іноземні працівники внаслідок переїзду і навіть переманювання з великих міжнародних компаній. Наприклад, при працевлаштуванні в Туреччині досвідчені фахівці можуть отримати більш вигідну пропозицію від іранського роботодавця і в результаті переїхати працювати до Ірану. По можливості звертайтеся в солідні іранські компанії безпосередньо.

Зрозуміло, рівень кваліфікації та навички повинні бути на вищому рівні. Особливу увагу приділіть мовним навичкам. Більша частина місцевого населення спілкується офіційною мовою Ірану – перською, також поширені курдська, азербайджанська, в меншій мірі вірменська, туркменська і арабська. Як мінімум англійську мову знати точно потрібно.

Велике значення мають особисті зв’язки й знайомства. В основному іранські робочі місця заповнюються за протекцією. У разі звернення до кадрових агентств потрібна максимальна обережність. Обов’язково проведіть додаткові консультації з профільними фахівцями та співробітниками іранського Консульства. Відвідайте тематичні форуми та знайдіть бувалих трудових мігрантів в соціальних мережах.

Професійна соціальна мережа – linkedin.com.

Найбільша кількість вакансій в Ірані для іноземців розташоване в столиці країни – Тегерані.

Вакансії та зарплата в Ірані в 2017 році

Далеко не всім категоріям іноземних фахівців доступна робота в Ірані. На цей рахунок у місцевому трудовому законодавстві прописані суворі норми та правила. Іранський уряд зацікавлений у припливі інвесторів, менеджерів вищої ланки та керівників компаній, а також дефіцитних кваліфікованих працівників. Близько 35% місцевого населення зайнято в промисловості, в сільському господарстві до 16-17%, решта (майже 50%) працює в сфері послуг.

В даний час в країні цілком прийнятний рівень життя в порівнянні з багатьма країнами регіону. Середня заробітна плата в Ірані в 2017 році в районі 400-500 доларів в місяць. Багато що залежить від міста і професії. Офіційна щомісячна мінімальна оплата праці іранських працівників становить 7,8 млн місцевих ріал (близько 260 доларів). У зв’язку з високим рівнем інфляції в Ірані, і не завжди прозорим курсом валют, краще спочатку укладати контракт в доларах або євро.

Доступні вакансії в Ірані для українців у 2017 році

Для українців у 2017 році доступні такі вакансії в Ірані:
  • Технічні фахівці в нафтогазовій і хімічній галузі.
  • Енергетики, зокрема, для роботи в Ірані на АЕС.
  • Програмісти.
  • Медичний персонал, в тому числі фармацевти.
  • Будівельники та інженери, для роботи в промисловості.

В Ірані існує велика проблема, пов’язана з несправедливим розподілом доходів між різними верствами населення. Наприклад, деякі високопоставлені чиновники й керівники державних компаній заробляють десятки тисяч доларів на місяць. У той же час звичайні робочі отримують всього по кілька сотень.

У більшості випадків кваліфіковані іноземні фахівці можуть розраховувати на більш високі оклади, ніж місцева робоча сила. Деякі претенденти знаходять вакансії в Ірані з заробітними платами від 2-3 тисячі доларів на місяць і вище.