Як отримати освіту в Норвегії

Норвегія незмінно входить до числа провідних країн світу за якістю життя, безпеку і чистоту навколишнього середовища. Уряд приділяє першочергову увагу підтримці і розвитку системи освіти, оскільки освіта в Норвегії в державних установах можна отримати безкоштовно. Студенти, включаючи іноземців, вносять тільки невелику адміністративну плату за навчання.

получить образование в Норвегии

Багато абітурієнтів з різних країн світу, в тому числі України, які бажають навчатися в норвезькому вузі. Однак не всі знайомі з системою освіти, правилами і умовами вступу у вищі навчальні заклади цієї країни. В нашій публікації ви знайдете відповіді на ці та інші питання, пов’язані з навчанням в Норвегії.

ЗМІСТ

  1. Переваги навчання в Норвегії
  2. Особливості системи вищої освіти
  3. Як вчинити в норвезька вуз українцям
  4. Правила та умови вступу в норвезька ВНЗ для іноземців
  5. Вартість навчання в Норвегії і витрати студента
  6. Який вуз обрати
  7. Можлива робота для студентів під час навчання

Переваги навчання в Норвегії

За даними Норвезького Центру Міжнародного Співробітництва у Сфері Вищої Освіти (SIU), іноземні студенти, які отримують вищу освіту в Норвегії дуже задоволені якістю програм. 3 тис. студентів відповіли на ряд питань про академічному якості, про умови навчання, соціального життя і про те, чому обрали Норвегію як місце навчання. На підставі цього виділяють такі переваги навчання в Норвегії:

  • Висока якість освіти. Причини, за якими студенти хочуть приїхати в Норвегію, – насамперед якість освіти і хороші навчальні програми. Викладачі захоплені роботою, навчання часто відбувається в невеликих групах, а студентам пропонується розвивати критичний розум.
  • Безкоштовне навчання в Норвегії і відсутність дорогих зборів для іноземних студентів, включаючи громадян з-за меж ЕАОС.
  • Унікальні дослідницькі можливості і досвід.
  • Програми на англійській і високий рівень володіння міжнародною мовою в суспільстві в цілому полегшують навчання і життя в Норвегії, тому не обов’язково турбуватися про вивчення норвежської мови.
  • Високу якість життя. Норвегія займає провідні позиції в таблиці за якістю життя і щастя.
  • Кар’єра і технологічно розвинене суспільство. 46% учнів хочуть працювати тут по закінченні періоду навчання. Хороші умови роботи та оплати праці, безпечне суспільство та можливість кар’єрного зростання є основними причинами, за якими студенти хочуть залишатися в країні.
  • Дивовижна природа. Будучи студентом в Норвегії, у вас ніколи не буде нестачі в унікальних природних враження.

Особливості системи вищої освіти

85%студентів навчаються в державних установах. У Норвегії функціонують сім державних університетів і 22 державних університетських коледжу. Ці заклади забезпечують відносно широке коло спеціальностей та проводять дослідження в самих різних областях. Є також 9 спеціалізованих університетів і два національних коледжу мистецтв, а також ряд приватних установ, що пропонують акредитовані курси.

Норвезька система освіти регулюється Болонською декларацією. Її мета – створити освітні стандарти для вчених ступенів і полегшити перехід студентів з однієї європейської країни в іншу для поліпшення загальної якості європейської вищої освіти. Вона також включає аспекти американської системи вищої освіти і, таким чином, спрощує порівняння. Для оцінки обсягу кредитів вищої освіти використовується Європейська система кредитних переказів (ECTS).

Болонська і, отже, система вищої освіти Норвегії включає:

  • Ступінь бакалавра триває 3 роки (180 кредитів). Пропонує студентам основне навчання в обраній дисципліні, а також широку загальну освіту. Академічний бакалавр дає доступ до магістерських досліджень.
  • Ступінь магістра – один або два роки (60 або 120 кредитів ECTS). Надає спеціалізований контент, дозволяючи надалі розвивати процес наукових досліджень.
  • Після отримання ступеня магістра студенти можуть вибрати дослідницькі проекти, що ведуть до докторантурі (PhD). Отримати ступінь доктора можна за три роки. Кандидати присуджуються тільки університетами.
  • Другу вищу освіту в середньому два роки.

Терміни отримання вищої освіти складають від 2 до 8 років. Для таких спеціальностей, як медицина, ветеринарія і психологія, тривалість навчання на 1-2 роки більше.

Навчальний рік починається з середини серпня і триває до середини червня.

Як вчинити в норвезька вуз українцям

Для вступу іноземним громадянам достатньо високого середнього бала атестата і хороших знань мови. Не потрібно складати вступні іспити.

Важливо! Вища освіта в Норвегії для українців доступно тільки після закінчення як мінімум одного курсу національного університету. Така вимога пов’язана з різницею в термінах навчання в середній школі (два роки). У магістратуру українським студентам можна поступати після бакалаврату.

Подача заяв для іноземних абітурієнтів, які бажають розпочати навчання наступної осені, починається з першого грудня і триває до середини березня.

Зверніть увагу, що терміни й умови надходження відрізняються в залежності від вузу. Тому завжди потрібно уточнювати і дивитися на офіційному сайті обраного навчального закладу.

Правила та умови вступу в норвезька ВНЗ для іноземців

  1. Насамперед виберіть відповідну спеціальність та курс.
  2. Далі визначитеся з університетом, в якому бажаєте навчатися.
  3. На офіційному сайті обраного вишу залиште свою офіційну заяву.
  4. Підготуйте документи згідно вимог.
Загальні вимоги для вступу

У Норвегії діє норвезьке агентство по забезпеченню якості освіти (NOKUT), яке встановлює мінімальні вимоги для кожної країни (список GSU).

Так, для українських громадян діють такі основні умови вступу:

  • атестат про середню освіту з хорошим середнім балом;
  • мінімум рік навчання в українському вище з витягом із залікової книжки про успішність;
  • для вступу до магістратури – диплом бакалавра;
  • підтвердження знання англійської або німецької мови на достатньому рівні (міжнародні сертифікати TOEFL, IELTS, C1 Advanced, Pearson PTE тощо);
  • підтвердження платоспроможності – відкритий банківський рахунок з достатньою кількістю коштів для проживання в Норвегії (в 2018 році – 11,5 тис. євро).
  1. Після офіційного зарахування в норвезька вуз, вам потрібно отримати студентську візу в найближчому посольстві Норвегії в Україні, а також дозвіл на проживання.

Заявка повинна бути подана особисто з пакетом таких документів:

  • національний і закордонний паспорт;
  • дві кольорові фотографії;
  • підтвердження зарахування в навчальний заклад (підстави для отримання візи);
  • медична страховка;
  • докази наявності достатніх фінансових коштів на весь період навчання (довідка з банку або лист про надання кредиту на навчання);
  • докази того, що вам є де проживати (наприклад, будинок, квартира, ліжко або кімната у гуртожитку);
  • квитанції про сплату консульського збору.

Час обробки дозволу на проживання для студентів буде змінюватись і займає два місяці, тому рекомендується подати заявку, як тільки зможете.

Якщо ваша заявка схвалена, ви отримаєте карту місця проживання. Вона є доказом того, що ви маєте право жити і вчиться в Норвегії. Щоб отримати картку, відвідайте місцевий поліцейський ділянку протягом семи днів після прибуття в Норвегію. Вид на проживання буде відправлений по пошті протягом 10 робочих днів.

Вартість навчання в Норвегії і витрати студента

На відміну від інших країн ЄС, які пропонують безкоштовну вищу освіту для студентів, норвезькі університети пропонують безкоштовну освіту всім іноземним студентам, незалежно від національності, оскільки витрати покриваються Міністерством освіти і досліджень. Студенти оплачують лише невеликий збір студентської соціальної організації в кожному семестрі. Крім того для іноземців також доступні кредитні та стипендіальні програми та гранти на навчання.

Хоча плата за навчання не стягується, студенти повинні оплачувати витрати на проживання. Для покриття основних витрат буде потрібно мінімум 8 000 крон (800 євро) на місяць .

Який вуз обрати

Незважаючи на відносно невелику кількість вузів, Норвегія займає гідні позиції в міжнародних рейтингах.

Кращі університети Норвегії, які входять в число 300 кращих у світі:

  1. Університет Осло – найбільший дослідний інститут. За час свого існування випустив чотирьох лауреатів Нобелівської премії, що доводить якість навчання. Доступні більше 800 курсів і 40 магістерських програм англійською.
  2. Бергенський університет пропонує шість факультетів, які обслуговують 14 800 студентів із них 11% – студенти. Заклад засновано на двох основних кампусах в місті Бергені: перший – з природними і соціальними науками, психологією, гуманітарними науками, мистецтвом, юриспруденцією і математикою; другий – предмети, пов’язані зі здоров’ям, такі як медицина і стоматологія.
  3. Норвезький університет науки і техніки – тут навчається 39 тис. студентів, з них 10% іноземні студенти. Університет має угоди про обмін з 60 університетами по всьому світу. 30 магістерських програм викладаються англійською мовою, і студенти щорічно організовують Міжнародний студентський фестиваль у Тронхеймі з відомими ораторами.
  4. Норвезький університет природничих наук починає свою історію з 1859 року. Це один з найстаріших вищих навчальних закладів і єдиний в Норвегії, надає ветеринарну освіту.
  5. Університет Тромсе. Будучи самим північним університетом у світі, проводить дослідження в галузі культури, екології Північного полярного кола, вивчаючи все, починаючи від полярних сяйв і закінчуючи корінними народами.

Можлива робота для студентів під час навчання

Коли надається дозвіл на проживання в Норвегії, то є можливість працевлаштуватися на неповний робочий день на додаток до навчання (до 20 годин в тиждень) і повний робочий день під час університетських канікул і свят без додаткової оплати. Ви також можете подати заявку на отримання дозволу на повний робочий день протягом обмеженого періоду часу, якщо ви доведете, що робота має відношення до ваших досліджень.

Але, як правило, в цій країні не вітається робота для студентів, що не пов’язана зі спеціальністю – все свій час вони повинні присвячувати навчанню. Зате після її закінчення Ви маєте право подати заявку на отримання виду на проживання на строк до шести місяців, щоб шукати роботу в якості кваліфікованого робітника.

Підводимо підсумки

Як бачите, безкоштовне освіта в Норвегії для іноземців – не мрія, а реальність. Щоб поступити в університет Норвегії досить мати гарні оцінки і бажання вчитися. Після закінчення навчання є всі шанси знайти роботу і залишитися в країні.