Данія: корисна інформація для тих, хто виїжджає

Якщо у вас є біометричний паспорт, як громадянин/громадянка України ви можете в’їхати в Данію та перебувати на її території протягом 90 днів без подання заяви на отримання посвідки на проживання або притулок.

Якщо у Вас є закордонний паспорт старого зразка (не біометричний), необхідно отримати так звану гостьову візу.

Правила в’їзду

Поліція Данії здійснює видачу екстрених віз такої категорії громадянам України під час їхнього в’їзду до Данії (на кордоні). Як правило, екстрена віза видається одразу після в’їзду до Данії. До видачі візи громадяни повинні залишатися за адресою, яку вони повідомили поліції під час прибуття (тобто місце прямування в Данії).

В’їзд без документів або з внутрішніми документами (ID-картка, Паспорт громадянина України у формі книжечки) можливий. Ваша особа буде встановлена у співпраці з посольством України в Данії. Ми рекомендуємо мати супроводжуючу особу, яка проживає в Данії при перетині кордону в таких випадках. Супроводжувальна особа може тимчасово поручитися співвітчизнику та повідомити, що планує його тимчасове утримання.

Ви також можете подати заяву про отримання дозволу на тимчасове проживання відповідно до Спеціального закону.

Для громадян України, які прибувають до Данії в умовах російської агресії, обмеження, пов’язані з коронавірусом COVID-19, не застосовуються.

Як отримати тимчасовий дозвіл на проживання у Данії

Українці, які втекли від війни та опинилися в Данії, зможуть відразу отримати дозвіл на проживання, що дозволить їм здобувати освіту, влаштовуватися на роботу та отримувати соціальні пільги.

Нормативний акт передбачає, що дозвіл на проживання буде видано терміном на два роки з можливістю продовження.

Заява про отримання посвідки на проживання в Данії подається з використанням онлайн-форми «SL1». Також є можливість заповнення заяви у паперовому вигляді від руки.

При заповненні заяви Вам знадобиться закордонний паспорт або інший документ, що посвідчує особу, а також свідоцтва про народження або інші документи, що посвідчують особу Ваших дітей.

Після заповнення заяви необхідно записатися на зустріч до імміграційних центрів Данського агентства імміграції (Udlændingestyrelsen), щоб здати відбитки пальців та зробити особисту фотографію.

Термін розгляду заяви отримання виду на тимчасове проживання у Данії триває від 2-х до 4-х тижнів.

Робота в Данії

Отримання виду на проживання у Данії звільняє громадян України від вимог отримання дозволу на роботу. Однак, до моменту отримання посвідчення Ви не можете розпочати роботу.

Якщо під час розгляду справи датським агентством імміграції Вам запропонували роботу, Ви повинні надіслати в агентство копію Вашого трудового договору. Це може призвести до того, в якому муніципалітеті запропонують Вам мешкати.

Медична допомога

Доступ до закладів охорони здоров’я в країні перебування стане доступним для громадян після отримання посвідки на проживання в країні.

Також невідкладна медична допомога надається всім без винятку безкоштовно. Щоб викликати швидку, необхідно зателефонувати за номером 112.

Центри допомоги

На території Данії діє штаб об’єднаних волонтерських організацій у Данії: Support Ukraine, телефон гарячої лінії +4555270192.

Речі першої необхідності можна отримати за наступними адресами.

Jylland:

  • Viborg, 8800, Preislers Plads 7
  • Horsens, 8700, Vejlevej 13

Sjælland:

  • 2800, Lyngby, Firskovvej 31
  • Røde Kors Butik 2730, Herlev, Herlev Hovedgade 125
  • 2700, Каструп, Amager Strandvej 390

Слідкуйте за оновленнями Консульського відділу Посольства України у Данії. Адреса: Toldbodgade 37 A, 1st fl., 1253 Copenhagen K., Copenhagen, Denmark.

Джерело: https://t.me/bezhenciDnepra