Українці поповнюють пенсійний фонд сусідньої країни

Заклади соціального страхування в Польщі (ZUS) отримують внески від 590 тисяч іноземних громадян, які живуть і працюють в країні. Найбільша група застрахованих – українці.

Після того, як минулого тижня міністр закордонних справ Польщі заявив, що в країні на законних підставах живе і працює близько 2 мільйонів українців, з’явився цілком очікуваний результат дослідження ZUS в місті Ополе. Згідно з цим дослідженням, виявилося, що з 590 тисяч громадян із інших країн, які є платниками внесків, 440 тисяч – українці.

Представник Закладу соціального страхування Себастьян Щурек розповів, що протягом декількох років фіксується стабільне зростання кількості іноземних громадян, які регулярно роблять страхові внески. Представник ZUS розповів, що «в 2015 році було зареєстровано 185 тисяч іноземців. Рівно через рік їх було вже 293 тисячі. Влітку цього року вже понад 500 тисяч іноземних громадян фінансувало Фонд соціального страхування. У листопаді внески платили вже майже 590 тисяч легально працевлаштованих іноземців».

За даними ZUS, друга після громадян України найбільша група іноземців, яка сплачує страхові внески – це громадяни Білорусі, більше 33 тисяч чоловік, а в’єтнамці замикають трійку лідерів – 8 тисяч осіб сплачують страхові внески.

На сьогоднішній день Польща є найпопулярнішою серед українських трудових мігрантів, однак, все більше людей працевлаштовуються в Угорщині, Чехії, Німеччини. Тим більше, що 19 грудня німецький парламент голосуватиме нововведення, які дадуть можливість громадянам третіх країн без проблем знаходити вакансії, число яких в країні стабільно збільшується.

Нагадаємо, раніше ми писали, що 13 відсотків польських компаній планують збільшити кількість співробітників в першому кварталі 2019 року.

Джерело: www.eurabota.ua

14.12.2018