12 цікавих і корисних інтернет – порталів для українців у Польщі

В останні роки спостерігається великий приплив українських працівників на польський ринок праці. Завдяки масової міграції українців до Польщі, медіа проекти для іноземців почали активно розвиватися в інтернеті. Українські мігранти створюють такі інтернет-проекти для різних цілей: обмін інформацією, знайомство один з одним, обмін новинами про життя в Польщі та обговорення будь-яких інших тем.

Спочатку інтернет-проекти зустрічалися у групах, соціальних мережах або на YouTube-каналах. Зараз у Польщі інтенсивно розвиваються українські медіа проекти. Вони мають різні цілі та різні групи читачів – оскільки українська міграція в Польщі досить різноманітна. Залежно від читачів, проекти надають інформацію українською, російською або польською мовами.

Польський сайт prostir.pl представляє найцікавіші українські медіа проекти в Польщі:

  1. 1. “Наш Вибір” (pl.naszwybir.pl) – це один з найстаріших інформаційних порталів українських мігрантів у Польщі. Він почав працювати з 2012 року, матеріали публікуються українською і польською мовами. Портал пропонує важливі новини для українців у Польщі, пише про інтеграцію іммігрантів з України і міграційну політику Республіки Польща.

Наш выбор

  1. «Наше Слово» (nasze-slowo.pl) – це портал найбільшого і найстарішого тижневика українською мовою в Польщі, історія створення якого сягає 1956 року. Історія цього співтовариства впливає на тематику своїх матеріалів: тут більше, ніж скрізь, публікацій про українське минуле в Польщі, багато спогадів і інтерв’ю. В останні роки в редакції щотижня “омолоджується”, на сайті з’являється все більше інформації про життя мігрантів з України та їх інтеграцію з польським суспільством.
  2. Я в Польщі” (yavp.pl) – один з перших комерційних медіа проектів для українців у Польщі, заснований в 2016 році. Інформація представлена в основному російською та українською мовами, реципієнти – це молоді українці в Польщі. Портал має добре розроблений алгоритм оголошень, форумів та пошукової системи друзів, це добре інтегрується з соціальними мережами.

Я в Польше

  1. Польща сьогодні” (poland2day.com) – це інформаційний портал, який використовується переважно російськомовними громадянами України, хоча існує також повна версія і українською мовою. Портал має велику кількість інформації і порад для мігрантів, які тільки переїхали до Польщі. Оскільки така інформація потребує спілкування, редактори порталу запустили форуми в соціальних мережах, багато матеріалів в основному присвячені пошуку роботи в Польщі.
  2. Все тут” (vsetutpl.com) – ідея порталу проста: ось інформація про покупки і знижки в польських магазинах. Є газети з основних польських роздрібних торгових мереж. Такі дані допомагають, насамперед, українським громадянам, які здійснюють покупки в прикордонних регіонах Польщі.
  3. Привит.pl” (pryvit.pl) – перша українська середовище в Польщі. Портал з’явився у Вроцлаві в жовтні 2017 року. В основному джерело працює по-польськи і по-українськи, описуючи різні події у Вроцлаві.
  4. «ЮА ін Краків» (uainkrakow.pl) – регіональний портал Кракова та півдня Польщі українською мовою, який почав працювати влітку 2018 року. Він фінансується Фундацією польсько-української співпраці “U-Work”, який також організовує різні заходи в Кракові для українців. Найцікавіше, що портал пропонує це польсько-українська випічка традиційних тортів напередодні Різдва.
  5. «Вроцлав.пл» (wroclaw.pl – це ще один міський портал Вроцлава українською мовою. Це наймолодший український медіа проект у Польщі, який почав роботу в жовтні 2018 року. На цьому офіційному сайті Вроцлава, крім українських редакторів, також працюють польські, англійські, німецькі та італійські редактори.
  6. «Добрий працівник пл.» (dobrypracownik.pl) – спеціалізована служба пошуку працівників з України та Білорусі, яка розпочала роботу в 2017 році польською та російською мовами. Алгоритм порталу дозволяє роботодавцю розміщувати рекламу польською мовою, а працівник заповнює резюме рідною мовою. Онлайн-рекрут цього порталу дозволяє спілкуватися з іноземним працівником, навіть не знаючи його мови.

Добрый работник

  1. «Всходник.пл» (wschodnik.pl) – веб-сайт спрямований головним чином на польськомовного читача, який цікавиться Україною. Однак джерелом більшості матеріалів є не польські ЗМІ, а українські журналісти. Портал приділяє значну увагу економічної інформації та польсько-українським відносинам.
  2. «Истбук.еу» (eastbook.eu) – портал, що пропонує новини та інтерв’ю про країнах Східного партнерства, редактори пишуть польською та російською мовами, рідше українською та англійською мовами. Портал був заснований студентами і випускниками східноєвропейських досліджень Варшавського університету.
  3. «Простір.пл» (prostir.pl) – портал почав працювати наприкінці 2013 року. В основному портал розрахований на українців, які живуть у Польщі. Редактори пишуть про політичні та соціальні проблеми українців українською і польською мовами. Портал часто цитує ЗМІ з України.

Простир

Багато українців, які живуть і працюють у Польщі, зізнаються, що наявність українських інтернет-порталів в Польщі полегшує їх перебування тут. Багато українців завдяки таким порталам знайшли роботу, житло або ж вирішили побутові проблеми.