Як заощадити і недорого зняти гроші з польської карти в Україні в банкоматі або касі

как снять деньги с польской карты в Украине

У Польщі, як і в Україні, щомісячну заробітну плату роботодавці, в більшості випадків, надсилають на банківські картки. Так, в деяких організаціях або на приватних підприємствах, ще продовжують виплачувати гроші готівкою, але це не так поширене. Тому більшість українських заробітчан у Польщі отримують зарплату саме на картку. Далі їй теж зручно користуватися: розраховуватися в магазинах, кафе і ресторанах і майже скрізь. Це звільняє від необхідності всюди носити з собою гаманець з готівкою. Але, повернувшись додому, ви, напевно захочете зняти готівку, але не в кожному банкоматі це можна зробити. До того ж, деякі банки беруть високу комісію за такий вид операцій. У цій статті розповімо, як можна заощадити на зняття грошей з польської карти в Україні.

ЗМІСТ

  1. Особливості зняття іноземної валюти в Україну
  2. Як підготуватися до поїздки в Польщу: фінансова сторона питання
  3. Де зняти гроші в Україні з польської картки: найбільш економні варіанти
  4. Підведення підсумків: Де на чому можна заощадити

Особливості зняття іноземної валюти в Україну

В кожній країні, як відомо, є свої банки, національні або приватні, тому, коли справа доходить до оплати карткою в терміналі або до зняття готівки в терміналі то починаються проблеми. Для того, щоб спростити цей процес, були придумані міжнародні системи Visa і MasterCard. Тому картами з такою відміткою можна розплатитися в будь-якій країні. Якщо ж у вас національні карти інших країн, то навряд чи їх можна буде використати в Україні.

З картами Visa або MasterCard можна не тільки розраховуватися в терміналі, але і знімати готівку в банкоматах або касі.

Але є вагомий мінус – дуже часто це високий відсоток комісії, що не може не засмучувати. Це все відбувається з-за того, що де б ви не знімали готівку – банкомат видасть вам національну валюту тієї країни, в Україні це гривні. Але найбільше, все-таки, доводиться переплачувати не за саму комісію банку, а за подвійний обмін валют. Краще це показано на прикладі – вам потрібно зняти гроші з польської карти: спочатку система конвертує злоті в долари, а потім вже в національну українську валюту, тільки після цього банкомат зможе видати вам гроші. Розумієте, що грошей у такому випадку ви втратите чимало, якщо додатково врахувати те, що курс валют тут може бути нижче середнього. Тому, якщо хочете заощадити, вирушаючи в будь-яку країну, крім банківської картки підготуйте заздалегідь валюту, яка там ходить.

Як підготуватися до поїздки в Польщу: фінансова сторона питання

Якщо ви звичайний турист, то нічого особливого робити не потрібно: якщо ви звикли розраховуватися карткою, то єдине, що можна порадити – взяти з собою додатково кілька злотих готівкою. А ось якщо ваша мета – це робота в Польщі, то слід ретельно продумати свої кроки, щоб після повернення додому не думати про те, як уникнути переплат.

Отже, перш ніж їхати, краще відкрити рахунок в українському банку, найбільшим попитом зараз користується Kredobank. Вартість відкриття рахунку складає 10 грн., А ось будь-які операції в банкоматах мають комісію в 2,5 злотих. Але зняти готівку в Україні можна без переплат у багатьох містах України, оскільки відділів банку в різних куточках країни у достатній кількості. Якщо цей варіант вас не влаштовує, і ви хочете оформити картку у будь-якому іншому банку, то є ряд питань, які слід обов’язково з’ясувати заздалегідь:

  • є в наявності функція інтернет-банкінгу (дуже зручно керувати станом рахунку та витратами, без особистих відвідувань відділень банку);
  • є відсоток за трансфер грошей, тобто доведеться платити комісію за розрахунок у Польщі,
  • вартість обслуговування клієнта (у деяких банків є фіксована щомісячна ставка оплати за користування карткою)
  • розмір комісії за зняття готівки в касі або банкоматі;
  • який курс банк встановлює при обміні злотих на долари і доларів на гривні;
  • є ліміт зняття готівки в день (якщо є, то скільки він становить).

Підготовка – кращий спосіб заощадити, тому варто подумати про все заздалегідь. Але бувають ситуації, коли люди з якихось причин не мали такої можливості, і єдине, що у них є по поверненні додому – це польська карта з грошима.

Де зняти гроші в Україні з польської картки: найбільш економні варіанти

gde-snyat-dengi-s-polskoy-karty

Не всі банки надають таку можливість, крім наступних:

  • Credit Agricole (комісія за зняття готівки – 0%, ліміт не встановлений)
  • УкрСиббанк (комісія за зняття готівки – 0%, ліміт за одну операцію – 1000 грн.)
  • Приватбанк (комісія за зняття готівки – 4%, ліміт не встановлений)
  • Ощадбанк (комісія за зняття готівки – 0%, ліміт за одну операцію – 200 грн.)
  • Альфабанк (комісія за зняття готівки – 4%, ліміт не встановлений).

У касах цих банків ситуація зазвичай не відрізняється. І насправді це досить непогані варіанти, але не забувайте і про подвійної конвертації валют (злотий-долар-гривня), тому попередньо уточніть і цю деталь.

Для власників рахунку в Приватбанку, існує ще один додатковий варіант заощадити. Для цього можна скористатися сервісом, що спеціалізується на трансфер валют – TransferGo. Алгоритм дій: ви реєструєтеся в системі, і вводите номери обох карт (польської та української), далі вказуєте суму, яку хочете конвертувати з злотих в гривні, потім чекаєте 30 хвилин, і знімаєте готівку. Основні переваги сервісу в тому, що комісія завжди становить 9 злотих, і на це не впливає сума, також курс валют тут завжди вища, ніж у банках. До того ж, сума виводу коштів не лімітована, тому варіант насправді вартий уваги.

Підведення підсумків: де і на чому можна заощадити

Коротка інструкція для тих, у кого ще залишилися питання з приводу того, як при знятті готівки не втратити купу зароблених грошей. Об’єктивно, самий економний варіант все ж – зняти готівку ще в Польщі, привезти додому (але не більше 10 тис. євро, або ж доведеться декларувати) і вже тут обміняти їх на гривні. Якщо з особистих причин вам це не підходить, то доведеться знімати гроші в українських банках. В такому разі, власники карток Кредобанку, менше всіх втратять завдяки відсутності подвійної конвертації валют. Якщо карта для виплати заробітної плати вам оформляли в Польщі, то зняти готівку в Україні можна попередньо описаних банках (банкомати або каса – різниці немає), тільки будьте уважні і заздалегідь дізнайтеся про діючому курсі валют. І останнє, що теж економить ваші гроші – міжнародна грошова трансферна систем TransferGo. Але, якщо ви вперше будете їхати в Польщу, і попередньо вивчаєте інформацію, то готуйтеся заздалегідь, адже це вірний спосіб заощадити.