Як отримати біометричний паспорт в Україні в 2018 році

Закордонний біометричний паспорт є одним з головних умов для відвідування країн Європи. Із-за деяких агентств та турфірм, які поширюють неправдиву інформацію про складність процедури оформлення біометричних паспортів, більшість людей просто не наважуються відвідати державні органи для отримання документа, тому йдуть у такі фірми. Насправді ця процедура не настільки складна і дорога, як її описують. Закордонний біометричний паспорт в Україні можуть оформити будь-які громадяни, незалежно від віку.

как получить биомертрический паспорт

З січня 2018 року в Україні розпочато експлуатацію додаткової лінії виробництва біометричних паспортів, що повинно значно скоротити термін їх виробництва до офіційно заявленого міграційною службою. Це може гарантувати надалі більш налагоджений процес своєчасної видачі біометричних документів. Слід зазначити, що ще з січня минулого року для громадян України проводиться виготовлення закордонних паспортів тільки біометричного типу, тому питання про відмінність звичайного зразка і біометричного відпадає.

ЗМІСТ

  1. Документи, необхідні для оформлення
  2. Як оформити закордонний біометричний паспорт самостійно
  3. Вартість послуги
  4. Оформити біометричний паспорт в Україні в 2018 році легко!

Документи необхідні для оформлення

Повний список документів невеликий, і зібрати необхідний пакет можна без проблем самостійно. При зверненні у відповідні органи при собі потрібно мати:

  1. Оригінал українського паспорта та копію його сторінок з важливою інформацією. Це може бути як ID-картка, так і старий, паперовий зразок.
  2. Оригінал та копія довідки про присвоєння ідентифікаційного коду.
  3. Чек або квитанція про сплату державних послуг. Його необхідно мати при собі під час оформлення.
  4. Для переселенців з окупованих територій України – додатковий документ, що підтверджує особу, або довідка.

Саме такий перелік документів для закордонного паспорта потрібно мати при собі в 2018 році. Починаючи з 2016 року українцям більше не потрібно мати при собі довідки про несудимість або військовий квиток. Також працівники ДМС не перевіряють наявність обмежень на виїзд особи за кордон, адже ця процедура відтепер проводиться тільки на кордоні.

Термін дії закордонного паспорта для осіб, які досягли 16-річного віку, – на 10 років. Щоб продовжити термін дії паспорта або після закінчення вільних сторінок у ньому, слід змінити його на новий за звичайною процедурою і зі стандартним набором документів, додавши до них старий паспорт. Тобто фактично термін дії не продовжується: вам потрібно буде отримати новий паспорт.

Як оформити закордонний біометричний паспорт самостійно

На державному рівні передбачено три типи черзі для громадян. Кожна з них може прискорити процес оформлення, але при цьому має свої недоліки:

  1. Запис через термінал. Прийшовши в одне з відділень Державної міграційної служби свого населеного пункту, зверніть увагу на спеціальні термінали для реєстрації. За допомогою них можна встати в чергу на будь-який з вільних днів. На жаль, особливості українського менталітету призводять до того, що люди приходять все раніше, щоб записатися через термінал, причому деякі навіть ночують перед відділенням ГМС, щоб бути першими в черзі. Враховуйте це.
  2. Електронна черга. Самий зручний і при цьому самий популярний спосіб стати в чергу за допомогою інтернету. З-за великого ажіотажу в сервісах електронної черги практично відразу розбирають вільні місця на два тижні вперед. Тому є сенс зайти на сайт dmsu.gov.ua/services/online.html близько 12 ночі і чекати, коли з’явиться можливість записатися.
  3. Жива черга. Передбачає ранній прихід у відділ ДМС для отримання спеціального талона, в якому буде вказано день, в який треба принести весь пакет документів для реєстрації. Це самий швидкий, але в той же час незручний спосіб. І не в кожному відділенні є така можливість. Краще цей нюанс уточнити заздалегідь.

Отримавши талон, можна зайнятися оплатою послуги. Це можна зробити на місці у відділеннях ДМС, де встановлені термінали оплати. Вони не дають здачу, а лише пропонують поповнити нею мобільний, тому заздалегідь слід приготувати потрібну суму. Здійснити оплату можна в будь-якому банку або їх мобільному додатку та роздрукувати квитанцію. При електронній реєстрації є можливість оплатити послуги з виготовлення закордонного паспорта онлайн.

оформление биометрического паспорта

Залишається тільки прийти в зазначені в талоні день і час для того, щоб сфотографуватися та зняти відбитки. Не запізнюйтесь! На талоні написано присвоєний вам номер, який в потрібний час висвітиться на спеціальному електронному табло в будівлі самого ДМС. Тобто людина практично без черги проходить в потрібний кабінет для проходження процедури оформлення. За таким же принципом відбувається отримання вже готового біометричного документа.

Співробітники відділення беруть на обробку принесені документи і призначають приблизну дату виготовлення паспорта. Зазвичай процедура займає не більше одного місяця за офіційними термінами, але за фактом можливі затримки до трьох місяців. Для перевірки готовності паспорта на офіційному сайті Державної міграційної служби недавно був заснований спеціальний сервіс, де ввівши серію і номер українського паспорта, можна дізнатися поточний статус виконання процедури.

Вартість послуги

Адміністративний збір за виготовлення біометричного паспорта згідно з новим законодавством становить 557,32 гривні на 2018 рік. З них 253 грн – мито на виробництво паспорта протягом 20 днів, 304,42 грн – вартість бланка для подачі заявки.

У разі необхідності отримати документ терміново державне мито складе 340 грн за семиденний строк виготовлення.

Саме на такі суми слід розраховувати при оформленні біометричного паспорта в 2018 році самостійно. Звертаючись самостійно в зручний по розташуванню ОВІР, можна зробити все швидко, або в гіршому випадку за кілька годин. Але при цьому можна заощадити більше 50% власних коштів на використанні посередницьких послуг.

Оформити біометричний паспорт в Україні в 2018 році легко!

Якщо ви зважилися робити паспорт в цьому році, то можете сміливо діяти за вказаними вище інструкцій і зайнятися питанням оформлення документа самостійно. Звернення в турфірму або агентство зовсім не спростить ситуацію, адже для передачі документації, відбитків і електронного підпису необхідно присутність самої людини у відділі ГМС. Тобто фактично за вас вирішується питання звернення до відповідного державного органу для звірки даних, а всі інші маніпуляції виконуються у звичайному порядку. За це з людини можуть взяти суму навіть в чотири рази вище від офіційно заявленої.

Тому кожен повинен вирішувати самостійно, чи варті такі легкі шляхи отримання біометричного паспорта конфіденційності важливої особистої інформації.