Навчання в Польщі з Картою поляка

Переваги вищої освіти очевидні. Мало хто буде сперечатися і з тим, що диплом європейського вузу престижний і дає певні преференції при пошуку роботи в подальшому. Однак деякі власники Карти поляка в курсі, що університети в РП їм не тільки доступні, але навчання цілком може бути і безкоштовним.

«… Щастя тільки знаючим дано», – писав Іван Бунін, і це прекрасно ілюструє ситуацію з навчанням по Карті поляка. Як вчинити? Які документи надати? Де можна безкоштовно навчатися по КП? У статті ви дізнаєтеся відповіді на ці та аналогічні питання, і абітурієнти зможуть відправитися на пошуки обіцяного великим літератором щастя.

ЗМІСТ

  1. Безкоштовне навчання з Картою Поляка – міф чи реальність?
  2. Умови для безкоштовного навчання
  3. Які документи потрібно надати?
  4. Вступ до польського ВУЗу з Картою поляка для українців
  5. Умови навчання в Польщі за Картою поляка
  6. Проживання
  7. Стипендії
  8. Навчання в Польщі з Картою поляка і легалізація
  9. Список університетів і інститутів Польщі, надають безкоштовну освіту

 Навчання в Польщі з Картою поляка

Безкоштовне навчання з Картою Поляка – міф чи реальність?

Це не міф. Вчитися у вищому навчальному закладі без оплати можна при наявності КП і високого бала в атестаті. Більш того, саме в цьому сенс Карти для абітурієнта, тому що при платних формах освіти наявність КП може дати незначні зручності, але в більшості випадків ситуація не відрізняється від навчання інших іноземців.

Основні переваги, які дає Карта поляка при навчанні в польському ВУЗі:

  • Вступ і навчання на тих же правах, що й для громадян РП.
  • Можливість претендувати на стипендію (докладніше нижче).
  • Вступ на підставі атестатів, отриманих на батьківщині.

Безкоштовне навчання можливо як на бакалавраті, так і в магістратурі, але від іноземця можуть вимагати закінчити тривалі (як правило річні) підготовчі курси. Рішення про їх вартість або її відсутність приймає адміністрація ВНЗ.

Безкоштовне навчання в Польщі

Умови для безкоштовного навчання

Чи у всіх ВУЗах в Польщі можна навчатися безкоштовно? Зрозуміло, що ні. Повинен бути виконаний ряд умов, щоб Карта поляка дала ці переваги:

  • ВУЗ повинен бути тільки державним.
  • Навчання польською мовою.
  • Форма навчання: денна, очна.
  • Високий бал атестата (це індивідуальні параметри ВУЗу).
  • Проходження додаткового тестування. Залежить від конкретного ВУЗу і кількості претендентів в кожному році. Це може бути просте опитування або повноцінні іспити. У більшості випадків знання мови потрібно підтвердити на співбесіді.

Які документи потрібно надати?

Іноземець – володар КП може вступити до ВУЗу в Польщі двома способами: подавши документи самостійно або зробивши це через Консульство. Ми зупинимося на цьому трохи докладніше в наступному розділі, але в будь-якому випадку необхідно буде підготувати пакет документів:

 

Документи

Примітка

Заява

У багатьох випадках заповнити її можна онлайн на сайті конкретного ВНЗ, але такий варіант не підходить для вступу через Консульство – в цьому випадку заява подається в цю дипломатичну установу.

Атестат про повну загальну середню освіту

Нижче розглянемо це питання більш детально.

Фото

Фото 2 штуки розміром 3,5 х 4,5. Краще використовувати візовий формат зображення.

Медична довідка

Потрібно не всім навчальними закладами і не для всіх спеціальностей.

Копія паспорта

Йдеться про закордонний, але можуть зажадати і внутрішній.

Дозвіл від батьків

Якщо мова іде про неповнолітнього абітурієнта.

 

Це загальний і орієнтовний список документів, тому що кожен ВУЗ має право вимагати додаткові. Це можуть бути і свідоцтва про додаткові знаннях, і рахунок про оплату рекрутаційного збору, і багато іншого.

Підтвердження польських коренів

Можливо, це не найприємніша новина, але пред’явити документи, які надавалися для отримання Карти поляка, можуть ще раз. Це особливо актуально при здачі іспитів через консульство – і якщо для громадян України таких жорстких вимог немає, то для громадян Білорусії пред’явлення «коренів» є обов’язковою умовою.

Детально про польське коріння ми говорили в цій статті, тому йдемо далі.

 Польські корені

Оформлення атестата і додаткові тести

Необхідно більш детально зупинитися на підготовці цього документа, тому що він не може бути наданий в «первозданному» вигляді. Вимоги до оформлення атестата також різняться в залежності від місця навчання, і найчастіше досить присяжного перекладу документа.

У рідкісних випадках ВНЗ можуть зажадати апостилювання атестата, але найбільшу плутанину створюють установи, у вимогах яких є ще й нострифікація цього документа.

Нагадаємо, що нострифікація процес довгий, нерідко дорогий і пов’язаний з визнанням в Польщі іноземних дипломів вищої та / або професійної освіти. Вимагати цього процесу від шкільного атестата, як мінімум, дивно. Потрібно обов’язково заздалегідь з’ясувати, що має на увазі ВНЗ, вимагаючи нострифікації атестату!

У більшості випадків під цим словом ховаються всього лише додаткові тести, опитування і / або іспити за деякими з предметів атестата. Призначати їх адміністрації мають право, тому обов’язково з’ясуйте  переліки необхідних предметів, способи і терміни їх здачі.

Вступ до польського ВУЗу з Картою поляка для українців

В матеріалі, в якому ми розповідали про навчання іноземців в Польщі, були детально (покроково) розглянуті способи вступу в польські ВУЗи з Картою поляка. Подивитися інструкцію можна тут.

Щоб не повторюватися, лише коротко нагадаємо, що є два способи вступу:

Вступ до польського вузу

Спосіб 1. Самостійно

Абітурієнт сам подає заяву до ВНЗ, сам надає необхідні документи, а всі необхідні тестування (опитування, іспити) здаються ним безпосередньо в Польщі в призначений навчальним закладом час.

Результати, відповідно, так само уточнюються в ВУЗі.

Спосіб 2. Через консульства

Спосіб доступний тільки власникам Карт поляка. За погодженням з ВУЗами консульство призначає день іспитів. Про це повідомляється на сайті установи, куди заздалегідь необхідно принести документи.

Перед іспитами консул або уповноважений на це дипломатичний працівник проводить тестування на знання польської мови. Тільки після вдалого проходження тесту людина допускається до іспитів.

Іспити, як правило, проводяться в один день, з невеликою «перервою» між ними. Треба підготуватися до тривалого і важкого дня.

Результати будуть повідомлені по залишених координатах, і, в разі зарахування, майбутній студент зможе зайнятися оформлення візи.

Умови навчання в Польщі за Картою Поляка

Фразу «умови залежать від конкретного ВУЗу» ми вже неодноразово згадували в даному матеріалі. Кілька разів вона зустрінеться і попереду. Дійсно, ми говоримо про обставини навчання по Карті поляка в загальному, в найбільш поширених випадках, але навчальні установи мають право висувати власні додаткові умови.

Проживання

Деякі ВНЗ надають для студентів гуртожитки або місця проживання в хостелах, в деяких випадках і в приватному секторі. Вартість такого житла варіюється в залежності від місцевості та інших параметрів.

Інші навчальні заклади можуть в порядку заохочення надавати безкоштовне проживання студентам. Це питання необхідно уточнювати до вступу, тому що наявність житла може бути умовою для отримання візи.

Проживання в Польщі

Стипендії

Грошове утримання студентів може бути встановлено законодавством або внутрішніми правилами Воєводства, місцевості, установи. Для іноземців з Картою поляка можуть бути доступні наступні види стипендій:

  • Консульська. Призначається на розсуд консула, при здачі іспиту через даний заклад. Становить близько 900 злотих на місяць, призначається на весь строк навчання, але одночасно виключає можливість інших соціальних виплат.
  • Від біскупа. Католицький єпископ – біскуп – має право призначити власну стипендію на рік. Її розмір визначається індивідуально, але претендувати можуть тільки справжні католики, які регулярно відвідують костел і мають високий середній бал.
  • Соціальна. При низькому рівні сімейного доходу (при доході на члена сім’ї нижче прожиткового рівня) держава може встановити фінансову підтримку учня. Її розмір так само індивідуальний і залежить від того скільки не вистачає до прожиткового мінімуму. Переглядається раз на півріччя або рік.
  • За успішне навчання. За високий середній бал за результатами семестру може бути призначена і ця стипендія. Переглядається за кожне півріччя, а її величина значно відрізняється в залежності від установи, факультету та інших умов. Величина встановлюється особливо, але в більшості випадків починається від 900 злотих. Сума таких виплат не може перевищувати 1 500 злотих на місяць.

ВНЗ має право встановлювати і свої, додаткові заохочення студентам. Не виключається і зовнішня спонсорська допомога.

Навчання в Польщі з Картою поляка і легалізація

Карта поляка – дуже зручний інструмент, що дає масу привілеїв. Однак сама по собі вона не дає права на перебування в Польщі. Необхідно додатковий дозвіл. Це можуть бути:

  • Віза по Карті поляка. Кожен володар Карти вправі претендувати на відповідну візу, отриману на пільгових умовах.
  • Віза по навчанню. Студентська віза може бути відкрита на підставі зарахування до ВНЗ.
  • Карта побиту. Перебуваючи в Польщі на законних підставах і вступивши до вищого навчального закладу, іноземець має право розраховувати на тимчасовий вид на проживання (дозвіл на тимчасове перебування, карти часовего побиту). Як правило, при багаторічному навчанні перша картка оформлюється на 15 місяців, а далі може бути продовжена ще на 3 роки.

Карта побиту

Окремо існує варіант легалізації для українців: приїзд і оформлення щодо безвізового режиму, а потім продовження перебування по карті побиту.

Необхідно заздалегідь уточнити подібну можливість в Воєводстві, тому що не всі вони погоджуються приймати документи до досягнення тримісячного терміну перебування. В цьому випадку можуть виникнути проблеми з термінами законного перебування в країні по «безвізу».

Список університетів і інститутів Польщі,які надають безкоштовну освіту

Навчальні заклади, які беруть участь в програмі прийому студентів-іноземців з Картами поляка, час від часу змінюються. Ми надамо список державних ВУЗів, які працюють з такими абітурієнтами на момент публікації статті, але обов’язково потрібно уточнювати перед подачею документів не змінилися обставини.

 

ВУЗ

Місто

Kardyna?a Stefana Wyszy?skiego

Варшава

Warszawski

Варшавський університет сільського господарства

SGH

Економічний університет

Краків

Гірничо-металургійна академія ім. Станіслава Сташица (AGH)

Університет імені Яна Павла II

Marii Curie-Sk?odowskiej

Люблін

Люблінський технічний університет

Західнопоморський технологічний університет

Щецін

Щецінську університет

?l?ski

Катовіце

Економічний університет

Білостоцький технічний ВУЗ

Білосток

Університет в Білостоці

Miko?aja Kopernika

Торунь

Економічний університет

Познань

Wroc?awski

Вроцлав

Лодзький університет

Лодзь

Природничо-гуманітарний університет

Седльце

Жешувський технічний університет

Жешув

 

Карта поляка дає можливість отримати безкоштовну вищу освіту в Польщі. Може вона стати і підставою для отримання стипендії. Знаючи всі деталі процесу, можна вирішити питання з вступом і не виїжджаючи зайвий раз в РП.