У Польщі працевлаштування іноземців росте протягом трьох років

У Польщі працевлаштування іноземців зростає вже три роки; згідно з оцінками, в кінці 2017 року роботодавці отримали близько 250 000 дозволу на роботу для іноземців з так званих третіх країн з-за меж ЄС, – заявила в середу глава MRPiPS Элижбета Рафальска.

глава MRPiPS Элижбета РафальскаЗа даними MRPiPS з кінця 2017 року воєводи видали роботодавцям близько 250 000 дозволів на роботу для іноземців з третіх країн (з-за меж ЄС). Мова йде про громадян України, Вірменії, Білорусі, Грузії, Молдови та Росії. Крім того, в 2017 році бюро повітів праці зареєструвало близько 1,8 млн. заяв про намір доручити роботу іноземцям, що дає їм право працювати протягом шести місяців протягом наступних 12 місяців. Близько 1,1 мільйона таких заяв стосуються іноземців з шести так званих третіх країн.

Рафальська підкреслила, що найбільшу кількість дозволів на роботу видано громадянам України. Що стосується громадян України – 85% дозволів їм видається на роботу з 95 відсотків зареєстрованих. Рафальська також повідомила, що число іноземців, представлених для соціального забезпечення, значно зросла – в 2008 році застраховані іноземці становили 65 000 чоловік, а в кінці третього кварталу 2017 року – 423 300 осіб. Також вона пояснила, що всі дозволи, випущені до грудня, залишаться в силі до кінця 2018 року. Рафальська нагадала, що в результаті поправок до Закону, з 2018 року, підприємці можуть скористатися сезонним прийомом на роботу, який видається іноземцям строком на 9 місяців. Відповідно до поправки, крім дозволів на роботу, які можуть бути випущені воєводами на строк до трьох років, було видано сезонне дозвіл на роботу, випущене старостою строком на дев’ять місяців у календарному році.

Заступник міністра з питань сім’ї, праці і соціальної політики Станіслав Швед зазначив, що нові правила дозволять посилити контроль при прийомі на роботу іноземців.

1 січня 2018 року були введені нові правила щодо сезонної зайнятості іноземців. Роботодавці повинні будуть інформувати офіси про будь-які зміни в ході їх роботи з іноземцями. Це стосується громадян: Вірменії, Білорусі, Грузії, Молдови, Росії та України, які зможуть скористатися спрощеною процедурою доступу до роботи на ринку праці. Нові правила передбачають створення реєстру роботи для іноземців, в якому міститимуться відомості про класичних дозволи на роботу, сезонних дозволи на роботу, заяви, зроблені для внесення записів у списки та інформації від старости про неможливість задовольнити кадрові потреби на місцевому ринку праці. Поправка також вводить плату в розмірі 30 злотих за реєстрацію заяви роботодавця про необхідність використання іноземців.

Закон передбачає більш легке розширення співробітництва з цим іноземцем протягом не менше 3 місяців на підставі трудового договору, оскільки після періоду роботи, заснованого на заяві, робота іноземця буде вважатися законною в очікуванні обробки заявки, а також дозвіл на роботу, на тимчасове проживання і дозвіл на роботу.